Zvanični kurs Evra za dan 18.10.21. :: 117.5618 rsd
Tekst objavljen: 07.07.2018 17:21        


Ako se poslodavac usudi da zaposlenoj postavi pitanje da li planira da se uda i rađa decu prete mu paprene kazne, a najmanja je 50.000 dinara, navodi Srpski telegraf.

Novi Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti strožiji

Imate li decu, da li planirate da se udajete, koliko ste spremni da žrtvujete privatan život zarad posla, pitanja su na koja će poslodavci ubuduće morati da zaborave. Ako se i usude da ih postave na intervjuu za posao, rizikovaće da plate kaznu od 50.000 dinara.

To predviđa Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti. Javna rasprava o ovom zakonu je završena i očekuje se da do kraja godine bude i usvojen.

- Predviđene su dve ključne izmene - povećanje kvota žena u svim organima javne vlasti sa 30 na 40 odsto, što će uticati na bolji kvalitet odlučivanja. Druga važna izmena je što se eksplicitno uvodi obaveza poslodavca da kontinuirano vodi računa o jednakom tretmanu muškaraca i žena, počev od prvog dana zapošljavanja, kao i o ravnopravnom usavršavanju i napredovanju zaposlenih - istakla je Brankica Jovanović, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nacrt zakona rodna ravnopravnost zapošljavanje žena poslodavci kazne

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana