Tekst objavljen: 30.10.2018 10:37        


Na Wall Streetu se u ponedeljak nastavio pad cena akcija nakon prošle nedelje izgubila više od 3 odsto, kao investitori strahuju od eskalacije trgovinskih sukoba između SAD i Kine i zato što je sektor tehnologija i dalje pod pritiskom. Indeks Dow Jones potonuo 245 bodova, ili 0,99 posto, na 24.442 bodova, dok je S & P 500 skliznuo 0,66 odsto, na 2.641 bodova, dok je Nasdaq indeks 1,63 posto, na 7.050 bodova.

Novi pad na Wall Streetu

Na početku jučerašnjeg trgovanja cena akcija porasla, zahvaljujući korekciji nakon oštrog pada prošle nedelje.
Investitori su uplašili objavljivanje novih carinskih obaveza protiv Kine

Ali smer tržišta obrnut nakon izveštaja Bloomberg da su Sjedinjene Države tek početkom decembra mogla da uvede carine na svim ostalim uvoz kineskih proizvoda.

Do sada, Sjedinjene Države uvela carine na uvoz kineskih proizvoda u vrednosti više od 200 milijardi dolara, a sada priprema, kaže agencija, na carinjenju preostalih oko 260 milijardi dolara kineskih uvoza, ako razgovori predsednika SAD Donald Tramp i Kine Ksia sledećeg meseca ne rezultira sporazumom.

Mogućnost eskalacije trgovinskih sukoba između Vašingtona i Pekinga je uznemirilo investitore, jer su već pojavljuju znake posledica ovog sukoba na obe ekonomije.

"Očigledno je da ova trgovina sukob mogao da metastazira u nešto lošije nego što je sada", kaže Mark Luschini, tržište strateg za Jannei Montgomeri Scott.

Zato je, sa prosečnom smanjenje od 1,7 odsto, među najvećim gubitnicima juče su bile akcije u industrijskom sektoru, koji je najosetljiviji u trgovini.

"Zabrinutost zbog globalne ekonomije i trgovine nastavljaju pritiskom američkih korporacija i globalnim tržištima kapitala", rekao je Janney Montgomery Scott, menadžer portfelja u kompaniji Vashington Crossing savetnici.

Oštar je 1,8 odsto, juče potonuo i S & P indeks tehnološkog sektora, koji je pod pritiskom od kraja prošle nedelje, kada investitori razočarani slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata tehnoloških giganata alphabeta i Amazon.com.

Zbog toga, u poslednja dva dana deli tako. Fang grupe, koji uključuju Facebook, Amazon, Netflik i pisma, kišobran kompanija jednom, gube na tržišnoj vrednosti više od 200 milijardi $.

To su akcije u poslednjih nekoliko godina predvodi rast na tržištu, a investitori strahuju da su rast njihovih zarada dostigla plato i da će u narednom periodu može biti sporiji.

Zbog svih ovih razloga, Nasdaq indeks je još krajem prošle sedmice skliznuo u oblasti ispravki, 10 odsto ispod svog prethodnog najvišem nivou.

Sada preti Dow Jones i S & P 500, s obzirom da je Dow Jones minus 8,9, dok je S & P, 9,9 odsto u odnosu na njihova dostignuća rekordnih od pre mesec dana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Analitičari kažu da se narednim danima može očekivati neizvestan trgovinu, jer su svi razlozi zbog kojih poslednjih nedelja na tržištu pritiska i dalje prisutan - na rast troškova pozajmljivanja i visokih prinosa na američke državne obveznice, preko trgovinskog rata između SAD i Kine, na usporavanje u globalnoj ekonomiji, tenzije između Evropske komisije i Italije u vezi sa italijanskim budžetskog deficita, kao i tenzije uoči izbora za američki Kongres.

A na evropskim berzama, cijene akcija su porasle juče. Londonski FTSE indeks porastao 1,25 odsto, na 7.026 bodova, dok Frankfurt DAX porastao 1,20 odsto, na 11.335 bodova, dok je u Parizu CAC 0,44 odsto, na 4.989 bodova.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
akcije na berzi berze wall street

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana