Tekst objavljen: 22.02.2018 15:06        


Daleko najaktuelnija letnja destinacija među srskim turistima i ove godine je Grčka, izjavio je direktor JUTA Aleksandar Seničić.

Novi porez u Grčkoj za vlasnike hotela i apartmana

Seničić je u razgovoru za B92.net kazao da se beleži 30 odsto veći broj prodatih aranžmana za Grčku nego prošle godine, što, prema njegovim rečima, nije rezultat samo većeg interesovanja već i korišćenja prednosti ranog rezervisanja i popusta koji se dobijaju u ovom periodu.

Seničić kaže da je u odnosu na prošlu godinu, ovog leta uvedena nova finansijska obaveza za hotelijere i vlasnike apartmantskog smeštaja u Grčkoj, koja je blago poskupela aranžmane.

Reč je o novom porezu koji su u obavezi da plaćaju vlasnici hotela i apartmana, a koji se u ponudama domaćih turističkih agencija uglavnom označava kao boravišna taksa.

"To nije boravišna taksa, to je porez i za apartmane iznosi 0,5 evra dnevno, za hotele sa dve i tri zvezdice je dva evra, za one sa četiti zvezdice je četiri evra, a sa pet je pet evra dnevno. Negde je taj trošak ugrađen, negde nije, ali nije on mnogo podigao cene aranžmana, u proseku od 3 do 5 odsto. Nismo zabeležili pojedinačno povećanje veće od 15 odsto”, naveo je Seničić.

Grčka tako ostaje destinacija broj jedan, gde godišnje boravi i do 900.000 srpskih turista, ističe on. Interesovanje srpskih putnika je i dalje najveće za severni deo Grčke, ali se poslednjih godina, sa razvojem čarter letova, probijaju i druge destinacije, ostrva ali i destinacije u kontinentalnom delu.

"Ove godine je recimo hit malo ostrvo koje pripada trećem prstu Halkidikija, Amuljani. Brojne su i nove destinacije na zapadnoj obali Kasandre, a veoma je zanimljivo i živopisno mesto Pilion, ispod Volosa, gde je planina odmah iznad mora”, kazao je Seničić.

Prema njegovim rečima, poslednje dve godine je sve aktuelnija Turska, za koju je ove godine interesovanje veće nego prošle i mnogo bolje nego pre dve godine, kada je bio pad zbog terorističkih napada.

"Turska nudi jako dobre cene hotelskog smeštaja, ima mnogo hotela koji nude besplatan boravak i za dvoje dece, a uspostavljen je čarter saobraćaj, što je čini veoma atraktivnom destinacijom”, kazao je prvi čovek JUTA.

Takođe se beleži rast interesovanja za Egipat poslednje dve godine, ove godine je skok prodaje arnžmana od 15 odsto. "To na žalost ne važi za Tunis, za koji i dalje nema velikog interesovanja”, kaže Seničić.

Još jedna destinacija koja je vrlo dobro organizovana je Španija, pre svega Barselona i Majorka, a sve omiljenije destinacije su Italija i Bugarska, pogotovo to važi za istok zemlje.

Seničić navodi i da je povećana sigurnost putnika zahvaljujući sistemu JUTA, koji je Svetska turistička organizacija ocenila kao najkvalitetniji sistem zaštite putnika u organizovanom prevozu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
porez apartmani hoteli Grčka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana