Tekst objavljen: 15.09.2016 14:00        


Cene nafte su se danas blago oporavile posle pada u jučerašnjem popodnevnom trgovanju, ali su dobitke ograničili najnoviji podaci o američkim zalihama i najava o povećanju proizvodnje u Libiji. 

Novi pritisak na cene nafte stiže iz Libije

Oba tipa nafte, koji se smatraju tržišnim referencama, potonula su juče popodne gotovo za tri odsto nakon što je američka Uprava za informacije o energetici saopštila da su zalihe benzina i drugih naftnih destilata u SAD porasle prošle nedelje, što je potislo vesti o neočekivanom padu isporuka te sirovine, prenosi agencija AFP.

Kasnije tokom dana libijska Nacionalna naftna korporacija je objavila da će udvostručiti proizvodnju u roku od četiri nedelje, nakon što preuzme kontrolu nad ključnim lukama koje su zaposele snage odane rivalskom rukovodstvu države. Libija ima najveće rezerve nafte u Africi.

Ove informacije su uskovitlale dugotrajnu zabrinutost zbog globalne prezasićenosti ponude i hiperprodukcije koje urušavaju cene "crnog zlata" više od dve godine. Američka naftna tržišna referenca, "laka" nafta WTI porasla je danas za sedam centi na 43,65 dolara za barel, a severnomorska sirova nafta "brent" se popela za 21 cent na 46,06 dolara.

"Tokom noći su ''bikovi'' (optimisti) na tržištu nafte doživeli više udaraca", kaže Džefri Hejli, viši tržišni analitičar na trgovinskoj plaformi Oanda.

On je rekao da je donja granica podrške za WTI naftu na 42,50 dolara, a za "brent" na 45 dolara, "iako nijedan ni drugi član iz ovog dvojca ne uvažava tehničke nivoe u ovom trenutku".

Analitičar za naftu i gas u kompaniji EY Sandživ Gupta smatra da će sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Rusije u Alžiru krajem ovog meseca, kao i dalji ravoj situacije u Libiji imati ključni uticaj na cene.

Očekuje se da će sastanak u Alžiru dati neki odgovor u pogledu problema prezasićenosti ponude, iako mnogi analitičari i dalje dovode u pitanje mogućnost postizanja dogovora o zamrzavanju ili smanjenju proizvodnje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cena nafte libija svetske zalihe nafte proizvodnja nafte pad cene nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana