Tekst objavljen: 05.05.2016 9:28        


Španske banke, koje su posle pucanja "mehura" nekretnina u 2008. godini otpustile veliki broj radnika i zatvorile filijale, ponovo su pribegle istoj meri zbog jake konkurencije. 

Novi talas otpuštanja u bankarskom sektoru Španije

Tri najveće španske banke - Santander, BBVA i Kaiša banka - su u prvom tromesečju ostvarile manji neto profit od očekivanog, a naročito u Španiji, koja se bori sa visokom stopom nezaposlenosti od 21 odsto, prenosi agencija Frans pres.

Santander, najveća banka u evrozoni po tržišnoj kapitalizaciji, najavila je zatvaranje 450 manjih ogranaka i otpuštanje 1.400 zaposlenih u Španiji, što je oko pet odsto od ukupnog broja zaposlenih na domaćem tržištu.

Očekuje se da će pomenuta mera doneti uštedu u iznosu od između 75 i 110 miliona evra godišnje počev od 2017. godine.

Istovremeno, treća najveća banka u Španiji, Kaiša banka, najavila je ukidanje 500 od ukupno 32.500 radnih mesta u zemlji kroz program prevremenog penzionisanja, jer nastoji da smanji izdatke na plate.

"Strahujemo da otpuštanja u bankarskom sektoru nisu završena", izjavio je Frans presu Ignasio Soto iz sindikata UGT, jednog od najvećih u Španiji.

Španija poseduje najgušću mrežu bankarskih filijala u zapadnoj Evropi, sa 8,6 filijala na 10.000 stanovnika, dok je prosek u čitavoj Evropskoj uniji pet filijala na 10.000 stanovnika, prema podacima konsultantske kompanije Roland Berger.

Bankarski sektor Španije je već prošao kroz duboko restrukturiranje nakon pucanja "mehura" nekretnina iz 2008. godine, koji je špansku ekonomiju, četvrtu najveću u evrozoni, gurnuo u ozbiljnu krizu.

Zbog krize, zvanični Madrid je bio primoran da od Evropske unije uzme zajam od 41,3 milijarde evra za restrukturiranje banaka opterećenih stambenim kreditima čija je vrednost pala.

Između 2008. i 2015. godine, u tom sektoru je ukinuto 75.000 radnih mesta od ukupno 278.000, a preko 13.000 filijala je zatvorilo svoja vrata, prema podacima centralne banke Španije.

Posrnule regionalne štedionice su se spojile ili su ih preuzele velike španske banke, navodi AFP.
Nakon što se Španija 2014. godine vratila na staze rasta, banke su počele da bolje posluju, jer je tražnja za kreditima porasla.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Španija banke bankarski sektor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana