Zvanični kurs Evra za dan 29.10.20. :: 117.5795 rsd
Tekst objavljen: 26.10.2018 12:02        


Umesto dosadašnjeg zakona o turizmu kojim je regulisana oblast turizma i ugostiteljstva, od iduće godine se očekuju dva zakona: Zakon o turizmu i Zakon o ugostiteljstvu.

Novi zakoni u turizmu: Paušal i dodatne olakšice

Ključna novina u Zakonu o ugostiteljstvu je uvođenje paušalnog poreza za fizička lica koja pružaju usluge smeštaja. Predloženo je ukidanje dosadašnje obaveze pružanja usluga preko posrednika, zatim paušalno plaćanje boravišne takse, kao i druge olakšice za pružaoce usluga u privatnom smeštaju.

Naime, njihov porez neće zavisiti od toga koliko će imati gostiju, nego od broja raspoloživih ležajeva, kao i od kategorije turističkog mesta u kom se privatni smeštaj nalazi.

Cilj je da porez bude što niži kako bi što više ljudi ušlo u legalne tokove. Takođe, novina je što će registracija privatnog smeštaja, kao i kategorizacija, biti uslov za dobijanje pristupa jedinstvenom sistemu e-turista, koji će biti jedini način prijave i odjave gostiju. Centralni informacioni sistem u oblasti ugostiteljstva i turizma koji će biti jedinstven sistem sadržaće sve podatke o pružaocima usluga smeštaja i objektima za smeštaj.

Najznačajnija je digitalizacija celog procesa vođenja turističke administracije, koji će se sada voditi putem centralnog elektronskog registra. Na ovaj način se planira formiranje jedinstvene baze podataka o gostima, uplaćenoj boravišnoj taksi i plaćenim porezima.

Jedan od ciljeva novina ovog zakona jeste i borba protiv sive ekonomije. Uvođenjem paušalnog sistema oporezivanja zajedno sa centralnim informacionim sistemom povećao bi se broj osoba koje bi legalno pružale usluge smeštaja. Iskustva zemalja iz regiona, a primer dobre prakse je Hrvatska, govore da se posle usvajanja ovakvih pravila u velikoj meri povećao broj onih koji pružaju usluge smeštaja u domaćoj radinosti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
niži porezi oporezivanje domaći turizam ugostiteljstvo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana