Tekst objavljen: 27.06.2019 14:50        


Od prvog jula počinje primena specijalnog sistema za obaveštavanje vozača u slučaju nesreće ili prepreke na putu

Novina na domaćim auto-putevima: U slučaju nesreće vozače će obavestiti radio

Sistem će se primenjivati i van auto-puta, na magistralnim putevima kao što je, na primer, Ibarska magistrala. Nosioci ovog projekta su RTS, MUP Srbije i JP „Putevi Srbije“, prenosi RTS.

Projekat je završen za samo osam meseci, a povod je bio jedan veliki lančani sudar na auto-putu gde su vozači bez informacija u magli napravili udes u kome je učestvovalo na desetine vozila, a nekoliko osoba je, nažalost, poginulo.

Sistem se sastoji od informacija koje MUP i JP „Putevi Srbije“ prikupljaju na terenu. Procenjuje se rizik za odvijanje saobraćaja i kada se donese odluka, putem radio-signala programa 202 RTS-a prekida se program i upućuje poruka svim vozačima koji imaju upaljeno dugme na radio-aparatu sa oznakom TA.

Prekid se dešava i ako ne slušate radio, ako na primer slušate muziku sa diska ili u-es-be-a, samo je bitno da vam opcija TA ostane u funkciji.

„U trenutku kada dobijemo informaciju od operativnog centra MUP-a, mi ćemo je objaviti, a ta informacija će se čuti u automobilu u kome je aktivirno dugme sa oznakom TA. To ništa nije novo u svetu, ali se nadamo da će to smanjiti broj saobraćajnih nesreća sa smrtnim posledicama“, rekla je Milica Kuburović, urednik programa 202 Radio Beograda.

Ovaj sistem će preusmeravati saobraćaj sa jednog na drugi pravac ili na regionalni put sa auto-puta da bi se izbegla gužva, kažu u JP „Putevi Srbije“.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

„Da idu sa auto-puta, drugim pravcima i da nema zastoja, to je broj jedan“, poručuje Zoran Drobnjak, direktor JP „Putevi Srbije“.

Dugme TA ima većina radio-aparata koji su ugrađeni u automobile posle 2006. godine. Mole se lokalne i regionalne radio-stanice u Srbiji da ovaj sistem kao opciju isključe sa predajnika jer jedino tako mogu osloboditi frekvenciju za informacije na teritoriji čitave Srbije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
TA dugme obaveštenje radio beograd radio 202 radio difuzija saobraćajna nesreća zoran drobnjak

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana