Tekst objavljen: 04.06.2021 15:55        


Nova pravila kontole novca koji se nosi u gotovini pri ulasku u Evropsku uniju

Novo pravilo o prenosu keša preko granica EU je stupilo na snagu

Na snagu je jučestupilonovopravilokontrole gotovine novca i vrednosti koje ulaze i izlaze iz EU, pri čemu će svi putnici koji ulaze ili napuštaju teritoriju EU morati da popune gotovinsku deklaraciju kada nose 10.000 evra ili više u valuti ili protivvrednosti u drugim valutama, kao i u drugim sredstvima plaćanja kao što su putnički čekovi ili menice.

U Evropskoj komisiji navode da je novo pravilo deo napora EU u borbi protiv pranja novca i izvora finansiranja terorizma.

Od sutra u EU biće primenjene i brojne izmene koje će dodatno pooštriti pravila i učiniti još težim premeštanje velikih količina neotkrivene gotovine.

Prvo, definicija gotovine prema novim pravilima biće proširena i sada će obuhvatati zlatnike i određene druge zlatne predmete.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Drugo, carinske vlasti će moći da postupaju i po iznosima manjim od 10.000 evra, kada postoje naznake da je gotovina povezana sa kriminalnom aktivnošću.

Konačno, carinske vlasti takođe mogu sada zahtevati da se podnese izjava kada primete da se gotovina u iznosu od 10.000 evra ili više šalje bez pratnje poštom, robom ili kurirom.

Nova pravila će osigurati da nadležni organi i nacionalna finansijsko-obaveštajna jedinica u svakoj državi članici imaju informacije potrebne za praćenje i rešavanje kretanja gotovine koja bi mogla da se koristi za finansiranje ilegalnih aktivnosti, zaključuju u Briselu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nošenje novca preko granice novo pravilo evropska unija gotovina putovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana