Tekst objavljen: 19.03.2024 14:55        


Nvidia (NVDA.O), lansirala je novu grafičku karticu. Tom rečenicom izvršni direktor Nvidie Jensen Huang započeo je redovnu konferenciju na kojoj svake godine predstavljaju ovu paletu proizvoda

Nvidia predstavila novi AI čip B200: 30 puta brži od prethodnika


Na pozornici hokejaške arene u srcu Silicijumske doline, Huang je predstavio najnoviji Nvidijin čip, koji je 30 puta brži u nekim zadacima od svog prethodnika.

On je takođe detaljno opisao novi set softverskih alata koji će pomoći programerima da lakše prodaju AI modele kompanijama koje koriste tehnologiju Nvidije, čiji kupci uključuju većinu najvećih svetskih tehnoloških firmi.

Nvidijine najave čipova i softvera na GTC 2024 pomoći će da se utvrdi da li kompanija može zadržati svoj udio od 80% na tržištu AI čipova.

„Nadam se da shvatate da ovo nije koncert“, rekao je Huang, noseći svoju prepoznatljivu kožnu jaknu i šaleći se da će glavni govor dana biti pun matematike i nauke.

Bio je to znak kako je Nvidia, nekada uglavnom poznata među entuzijastima kompjuterskih igara, zaslužila priznanje u rangu sa tehnološkim gigantima kao što je Microsoft (MSFT.O), otvara novu karticu i postao je istaknuti na Volstritu, sa prodajom koja se više nego udvostručila u poslednjoj fiskalnoj godini i premašila 60 milijardi dolara.

Nvidijin novi vodeći čip, nazvan B200, uzima dva kvadrata silicijuma veličine prethodne ponude kompanije i povezuje ih u jednu komponentu.

Dok je B200 „Blackvell“ čip 30 puta brži u zadacima kao što je serviranje odgovora od čet-bota, Huang nije dao konkretne detalje o tome koliko dobro radi kada žvaće ogromne količine podataka za obuku tih čet-bota – što je vrsta posla pokretao većinu Nvidijine velike prodaje. On takođe nije naveo detalje o ceni.

Sve zajedno, Huangove najave nisu uspele da obezbede novo gorivo za skup u kojem su Nvidijine akcije porasle za 240% u poslednjih 12 meseci, što je čini trećom najvrednijom kompanijom na američkoj berzi, iza samo Majkrosofta i Epla (AAPL.O), otvara novu karticu.

Akcije Nvidia pale su za 1,4% u produženoj trgovini, dok Super Micro Computer (SMCI.O), otvara novu karticu, koja čini da su serveri optimizovani za veštačku inteligenciju sa Nvidijinim čipovima pali za 4%. Napredni mikro uređaji (AMD.O), otvara novu karticu Zaliha je pala za skoro 3% tokom uvodnog izlaganja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Tom Plumb, izvršni direktor i portfolio menadžer u Plumb Funds-u, čiji najveći udjel uključuje Nvidia, rekao je da Blackvell čip nije iznenađenje.

„Ali to potvrđuje da je ova kompanija i dalje na vrhuncu i lider u svim grafičkim obradama. To ne znači da tržište neće biti dovoljno veliko da AMD i drugi uđu. Ali to pokazuje da je njihovo vođstvo prilično nepremostivo“, rekao je Plumb.

Nvidia je saopštila da veliki kupci uključujući Amazon.com (AMZN.O) otvara novu karticu, Alphabet's (GOOGL.O), otvara novu karticu Google, Microsoft, OpenAI i Oracle (ORCL.N), otvara novu karticu, od kojih se očekuje da koriste novi čip u uslugama računarstva u oblaku koje prodaju, kao i za sopstvene ponude AI.

Nvidia takođe prelazi sa prodaje pojedinačnih čipova na prodaju ukupnih sistema. Njegova najnovija iteracija sadrži 72 AI čipa i 36 centralnih procesora. Sadrži ukupno 600.000 delova i težak je 3.000 funti (1.361 kg).

Mnogi analitičari očekuju da će Nvidijin tržišni udio pasti za nekoliko procentnih poena u 2024. kako novi proizvodi konkurenata dolaze na tržište, a najveći Nvidijini kupci prave svoje čipove.

„Rivali kao što su AMD, Intel (INTC.O), otvara novu karticu, startapove, pa čak i sopstvene aspiracije Big Tech-a prema čipovima prete da unište Nvidijin tržišni udeo, posebno među poslovnim klijentima koji vode računa o troškovima“, rekao je analitičar Insider Intelligence Džejson Born.

Iako je Nvidia nadaleko poznata po svojoj ponudi hardvera, kompanija je izgradila i značajnu bateriju softverskih proizvoda.

Novi softverski alati, nazvani mikroservis, poboljšavaju efikasnost sistema u širokom spektru upotreba, olakšavajući preduzeću da ugradi AI model u svoj rad, baš kao što dobar operativni sistem računara može pomoći aplikacijama da dobro funkcionišu.

Pored AI softvera, Nvidia je zaronila dublje u softver za emulaciju fizičkog sveta pomoću 3-D modela. Za rad na dizajniranju automobila, mlaznjaka i proizvoda, Huang je takođe najavio partnerstvo sa dizajnerskim softverskim kompanijama Ansis (ANSS.O), otvara novu karticu, Cadence (CDNS.O), otvara novu karticu i Sinopsis (SNPS.O), otvara novu karticu. Akcije tri kompanije skočile su oko 3% u produženoj trgovini nakon Huangovih komentara.

Huang je takođe rekao da će Nvidijin softver moći da prenosi 3-D svetove na Apple-ove nove Vision Pro slušalice.

Nvidia je takođe predstavila novu liniju čipova dizajniranih za automobile sa novim mogućnostima za pokretanje chatbota u vozilu. Kompanija je produbila svoje već opsežne odnose sa kineskim proizvođačima automobila, rekavši da proizvođači električnih vozila BID (002594.SZ), otvara novu karticu i Kspeng će oboje koristiti svoje nove čipove.

Pred kraj svog glavnog govora, Huang je takođe izneo novu seriju čipova za stvaranje humanoidnih robota, pozivajući nekoliko robota napravljenih pomoću čipova da mu se pridruže na bini.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
novi čip ai čip b200 nvidia čipovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana