Tekst objavljen: 07.04.2017 10:50        


BEOGRAD, 7. aprila (Tanjug) - Predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Miloje Obradović najavio je donošenje novog zakona o zaštiti konkurencije, koji će omogućiti efikasniji rad Komisije i olakšati sprovođenje politike zaštite konkurencije u Srbiji.

Obradović najavio novi zakon o zaštiti konkurencije

"Primena postojećeg Zakona o zaštiti konkurencije u praksi je pokazala da postoji prostor za normativna unapređenja. U tom smislu, Komisija već radi na određenim idejama kako bi se, u što kraćem mogućem roku, formulisali i normativno regulisali neki instituti koji do sada nisu dovoljno ili, u nekim slučajevima, nisu uopšte regulisani Zakonom koji je na snazi", rekao je Obradović.

On je, u uvodnom izlaganju na međunarodnoj konferenciji "Izazovi u primeni politike zaštite konkurencije na putu ka EU", rekao da veruje da postoji značajan prostor za unapređenje institucionalnih kapaciteta Komisije, posebno u svetlu nove Direktive Evropske komisije.

"Sa velikom pažnjom Komisija je izučila i predlog nove Direktive koju je Evropska komisija predložila na usvajanje Evropskom Parlamentu, a koja predviđa nova pravila i alate kako bi nacionalna tela za zaštitu konkurencije koja funkcionišu u okviru Evropske unije bila što efikasnija", napomenuo je Obradović.

Komisija za zaštitu konkurencije organizovala je, povodom Dana konkurencije, međunarodnu konferenciju "Izazovi u primeni politike zaštite konkurencije na putu ka EU".

Na istom skupu, predsednica skupštinskog Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Snežana Petrović je navela da je Komisija na dobrom putu da po respektabilnosti dostigne tela za zaštitu konkurencije koja u evropskim državama postoje već decenijama.

Na ovo ukazuju i pozitivne ocene koje Srbija već drugu godinu za redom dobija za sprovođenje politike zaštite konkurencije kroz godišnje izveštaje Evropske komisije o napretku Srbije u pridruživanju EU i na sastancima Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju u Briselu istakla je ona.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Stefen Hudolin ocenio je da je Srbija uz podršku EU puno postigla u zaštiti konkurencije i dodao da su propisi u Srbiji koju regulišu tu oblast u velikoj meri usklađeni sa evropskim zakonodavstvom.

Bogdan Čiritoju, predsednik Saveta za konkurenciju Rumunije izneo je iskustva ove institucije koja ove godine obeležava 20 godina rada i najavio intenzivniju saradnju sa Komisijom za zaštitu konkurencije Srbije.

Konferenciji su prisustvovali brojni zvaničnici svih državnih institucija, regulatornih tela, naučnih ustanova, kao i predstavnici privrednih komora, advokatskih kancelarija i poslovnih udruženja, ali i predstavnici svih regionalnih tela za zaštitu konkurencije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana