Tekst objavljen: 17.03.2015 13:59        


U Srbiji se očekuje pojeftinjenje gasa i poskupljenje struje, a tek posle analize koju će obaviti Agencija za energetiku biće poznato u kom procentu će doći do korekcije cena tih energenata.

Očekuje se pojeftinjenje gasa i poskupljenje struje

Član Seveta Agencije za energetiku Ljiljana Hadžibabić izjavila je Tanjugu da se očekuje da Ministarstvo energetike, koje određuje veleprodajnu cenu gasa za javne snabdevače obavesti to regulatorno telo kolika je veleprodajna cena gasa i na osnovu toga će Agencija utvrditi za koliko se za svakog snabdevača ponaosob menja krajnja cena tog energenta.

Pojeftinjenje gasa se očekuje zbog pada cena nafte na svetskom tržištu u prethodnom periodu, jer se cena gasa određuje na osnovu devetomesečnog usklađivanja sa cenama nafte.

Kada je reč o promeni cene struje, Hadžibabić je istakla da iz Elektroprivrede Srbije (EPS) još nije stigao predlog za promenu cene struje u Agenciju za energetiku.

Kada taj predlog stigne Agencija će ga proanalizirati i dati svoje mišljenje, rekla je Hadžibabić i dodala da Agencija za energetiku redovno dobija podatke od EPS-a i analizira situaciju, tako da ta konačna analiza neće dugo trajati, kada stigne zvaničan predlog.

Nova cena struje, po zakonu o energetici, primenjuje se tek posle odobrenja Agencije za energetiku i kada istekne 30 dana od objavljivanja te odluke u Službenom glasniku, što znači da struje neće moći da poskupi, najmanje u narednih mesec dana.

Hadžibabić je ukazala da se tokom analize mora obratiti posebna pažnja na to gde će i na šta, ta dodatna sredstva od poskupljenje struje, biti utošena.

Hadžibabić je ukazala da akcize na struju, o čijem uvođenju je bilo reči u javnosti, nisu u nadleženosti tog regulatornog tela, istakavši da i pored uvođenja akciza, ako do toga dođe, ima prostora za povećanje cena struje, ali da to zavisi od toga šta će EPS predložiti da radi u narednom periodu.

Ako EPS predloži neku novu izgradnju, revitalizaciju energetskih objakata ili neki tehnološki zahvat, to će onda biti opravdan trošak, zbog koga je neophodno povećanje cene struje, ali ako Agencija ne bude "videla" na šta bi taj novac otišao, onda taj trošak neće biti opravdan, dodala je Hadžibabić.

Ona je naglasila da država, zbog finansijske nemoći stanovništva, mora da radi na zaštiti najsiromašnjih kupaca i da tu obaveze ne treba da prebacuje na EPS.

Struja u Srbiji poslednji put je poskupela 1. avgusta 2013. godine za 10,9 odsto za domacinstva i 12,8 odsto za privredu.

Prosečna cena struje bez PDV-a za domaćinstva sada iznosi 6,14 dinara, a za industriju 5,85 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena gasa gas struja poskupljenje struje EPS Elektroprivreda Srbije (EPS)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana