Zvanični kurs Evra za dan 25.02.21. :: 117.5755 rsd
Tekst objavljen: 13.11.2019 12:55        


Na snagu je stupio novi zakon o poštanskim uslugama. Novim odredbama povećaće se bezbednost korisnika, pa više neće moći da se desi da vam umesto mobilnog telefona koji ste naručili stigne cigla

Od danas je obavezna identifikacija svakog pošiljaoca

Osnovni motiv za donošenje novog zakona je, osim poboljšanja bezbednosti, usklađivanje ove oblasti sa zakonodavstvom Evropske unije.

– Mi znamo da smo u postupku evropskih integracija i dužni to da uradimo, što je za nas inače i jako dobro, zato što je u pitanju zakon koji donosi 28 država, pa je 28 iskustava sročeno u njemu – istakla je Irini Reljin iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Osim toga, najavljuju se i novine koje će osobama sa invaliditetom omogućiti pristup poštama. Kada je reč o bezbednosti pošiljaka, ukoliko se desi da poručite mobilni telefon, a da vam na kućnu adresu stigne, na primer, cigla, novi zakon će omogućiti da uđete u trag pošiljaocu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

– Često se dešavalo da dobijete sadržaj pošiljke koji niste naručili. Sada se pojačava kontrolna funkcija države, kroz uvođenje instituta stručnog nadzora gde državni organi koordiniraju aktivnosti – rekao je Nikola Trubint iz Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge.

Na taj način RATEL, inspekcija nadležnog ministarstva i ostali državni organi imaće mogućnosti da bolje iskontrolišu te sadržaje.

Osim toga, biće uvedena i obavezna identifikacija korisnika koji šalje robu, što će posle olakšati i reklamacioni postupak.

– Ovo će sprečiti one koji su se dosada bavili malverzacijama, zbog same činjenice da će morati da daju podatke iz lične karte – navela je Irini Reljin.

Pošta Srbije je i dosad tražila dokumenta od pošiljalaca, a to će sada biti obaveza za sve koji se bave poštanskim uslugama.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
identifikacija pošiljalaca novi zakon o poštanskim uslugama pošta pošta srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana