Tekst objavljen: 13.09.2016 14:16        


U Velikoj Britaniji će od danas biti u opticaju nova plastična novčanica s likom britanskog ratnog vođe Vinstona Čerčila, koju karakteriše duža trajnost i poboljšani elementi zaštite od falsifikovanja. 

Od danas u opticaju plastičnih pet GBP s likom Čerčila

Banka Engleske će za početak pustiti u opticaj 440 miliona novih banknota od pet funti (čija je protivvrednost 5,9 evra ili 6,7 dolara) sa likom Čerčila, koga guverner engleske centralne banke Mark Karni opisuje kao "jednog od najvećih državnika svih vremena", prenosi agencija AFP.

Na novoj novčanici je pored Čerčilovog lika odštampana rečenica iz njegovog obraćanja u parlamentu u Drugom svetskom ratu, koja glasi:"Nemam ništa drugo da ponudim osim krvi, truda, suza i znoja".

Na banknoti se takođe nalazi slika zgrade Parlamenta i toranj Big Ben koji pokazuje 15,00 časova, što je približno vreme kada je 13. maja 1940. godine Čerčil održao govor u parlamentu.

Nova novčanica je trajnija, budući da je prva u Engleskoj koja se štampa na polimeru, plastičnom filmu koji se već koristi u Škotskoj, Australiji i Kanadi.

"Upotreba polimera znači da novčanica može bolje da izdrži često presavijanje u novčanicima ili gužvanje u džepovima, i može ostati upotrebljiva čak i posle pranja u mašini za veš", rekao je Karni.

Novih pet funti odlukuju dodatni elementi zaštite, uključujući Big Ben koji je na prednjoj strani presvučen zlatnom a na poleđini novčanice srebrnom folijom.

Lansiranje banknote sa likom Čerčila izazvalo je kritike u javnosti, zato što je njegova slika zamenila aktivistkinju za reformu zatvora Elizabet Fraj, tako da je kraljica ostala jedini ženski lik na novčanicama Banke Engleske.

Iduće godine centralna banka treba da predstavi novih 10 funti sa likom književnice Džejn Ostin, dok bi nova banknota od 20 funti, na kojoj će biti portret umetnika Vilijama Tarnera, trebalo da bude izdata do 2020. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
britanska funta funta nove novčanice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana