Tekst objavljen: 29.12.2017 9:23        


Od početka 2018. godine preduzetnici mogu elektronski da se registruju u Agenciji za privredne registre. Umesto 1.500 dinara, koliko košta "papirna", elektronska registracija koštaće 1.000 dinara

Od januara registracija za preduzetnike - "iz fotelje"

Buduće preduzetnike od osnivanja firme od 1. januara više neće deliti ni odlazak u Agenciju za privredne registre. Zaživeće elektronska registracija, pa će se i podnošenje zahteva i dobijanje rešenja obavljati preko interneta. Registrovanje delatnosti elektronski, umesto 1.500, koliko košta "šalterski sistem", plaćaće će se platnim karticama 1.000 dinara - i to elektronski.

CILj EFIKASNA UPRAVA

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihajlo Jovanović podsetio je da je digitalizacija jedan od glavnih ciljeva Vlade Srbije.- Želja je da Srbija ima ekonomičnu, efikasnu i transparentnu javnu upravu, a recept za to je moderna i svima dostupna elektronska uprava - istakao je Jovanović. - Prvi korak je da poslove završavamo dolaskom na jedan šalter, a drugi korak bez odlaska. APR je započeo ovaj drugi korak.

Kada poslanici usvoje Zakon o privrednim društvima stvoriće se uslovi za elektronsko osnivanje privrednih društava. Najpre će ta mogućnost biti stvorena za jednočlana privredna društva, a tek kasnije i za složenije forme.

- Ovaj projekat označava uvođenje bezšalterskog funkcionisanja. Verujemo da će za nekoliko godina, makar u Agenciji za privredne registre, prestati potreba za šalterima - istakao je u četvrtak Zvonko Obradović, direktor APR.

- Preduzetnici će moći iz fotelje da prijave delatnost i to će biti 500 dinara jeftinije, nego ako dolaze na šalter. Mi se nadamo da će svih 32.000 preduzetnika, koliko ih se prosečno osnuje godišnje, iskoristiti ovaj način registrovanja. Sada smo, po merilima Svetske banke, 32. u svetu, u segmentu osnivanja preduzeća, a nadamo se da ćemo uskoro ući u krug prvih 20 zemalja.

Da bi preduzetnici mogli elektronski da se registruju, moraju da imaju kvalifikovani sertifikat za elektronski potpis. Postoji mogućnost da im registraciju obavi neko drugi ko poseduje elektronski potpis, ali uz elektronsko ovlašćenje.Softver koji će omogućiti eletronsko osnivanje preduzeća donirao je Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNPD). Stelijana Nedera, zamenica stalne predstavnice UNDP-a, veruje da će ovaj korak olakšati život mnogim preduzetnicima.

- Uvođenjem ove usluge doprinosi se digitalnoj transformaciji Srbije, koja donosi brži privredni i društveni razvoj, osiguranje boljeg upravljanja i transparentnost u radu državnih službi - rekla je Nedera.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Agenciji za privredne registre novi preduzetnici registracija firme

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana