Tekst objavljen: 12.11.2019 12:10        


Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta raspravljao je o uvođenju jedinstvenog punjača za sve mobilne aparate i manje elektronske uređaje

Od sledeće godine jedan punjač za sve mobilne?

Kako je izjavila Biljana Borzan, potpredsednica evropskih socijalista, ove promene mogle bi da se realizuju već sledeće godine, prenosi Politika.

“Ovo su dobre vesti za građane. Svako ima nekoliko starih punjača po fiokama, a konstantno kupujemo nove. Neki punjači čak podižu cenu uređaja, tako da bi standardizacija po kojoj bi postojao jedan punjač za sve vrste mobilnih telefona, kao i drugih malih elektronskih uređaja, dovela do uštede”, izjavila je Borzan.

Ona je dodala da elektronski otpad raste od tri do pet odsto godišnje širom Evropske unije i da mere koje je Evropska komisija do sada preduzimala nisu donele bitnije rezultate. Proizvođači se, navodno, nisu odazvali jer njima različiti punjači koji se promene u svakoj generaciji mobilnih telefona stvaraju profit koga ne žele da se odreknu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Podaci pokazuju da bi standardizacijom punjača za polovinu elektronskih uređaja potrošači uštedeli više od pola milijarde eura do 2021. godine. Prema podacima evropske statistike godišnje se baci 51.000 tona punjača. Upravo zato su u toku konsultacije o načinu na koji bi se punjač standardizovao, dok bi zakonske odredbe mogle da se usvoje već sledeće godine.

“Ovo bi bio samo jedan mali korak prema održivoj potrošnji. Čak 78 odsto potrošača morao je da zameni svoj mobilni telefon samo zato što problem nije rešen u fazi dizajna proizvoda i na tome planiram i dalje da radim”, zaključila je Borzan.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
punjač mobilna telefonija telefon apple android biljana borzan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana