Tekst objavljen: 28.12.2017 12:00        


Zaposleni koji nameravaju da se penzionišu po propisima koji važe u ovoj godini, radni odnos moraju da raskinu najkasnije 29. decembra, a zahtev za penziju podnesu do 30. decembra. Podnošenje zahteva 1. januara i kasnije podrazumeva primenu novih oštrijih uslova za penzionisanje koji važe u 2018. godini, poručuju iz Fonda PIO.

Odlazak u penziju po sadašnjim uslovima važi do subote

Oni koji ne stignu da podnesu zahtev za penziju do petka moći će to da učine i u subotu, jer će sve filijale Fonda PIO raditi i tada, kako bi se omogućilo osiguranicima da ostvare pravo na penziju. Zahtevi će se primati bez obzira na to da li su priloženi svi dokazi potrebni za odlučivanje o njemu.

Od Nove godine pooštravaju se uslovi za odlazak žena u penziju i uslov će biti 62 godineživota i najmanje 15 godina staža. Uslov za prevremenu starosnu penziju za žene osiguranike u 2018. godini podiže se na 56,4 godine i 38 godina staža.

Kod muškaraca uslov za starosnu penziju ostaje isti, 65 godina života i najmanje 15 godina staža, dok će za prevremenu starosnu penziju u 2018. godini biti potrebno 57 godina života i 40 godina staža.

Zahtev za penziju može i poštom

Zaposleni koji imaju uslov za penziju u ovoj godini, ali se još dvoume da li da napuste radno mesto, ili ne, pa se u poslednjem trenutku odluče za penziju, ne moraju ni da dolaze na šaltere PIO fonda. Zahtev za penziju mogu poslati i poštom, preporučenom pošiljkom, sa krajnjim datumom 30. decembar 2017. godine a naknadno da dostave svu potrebnu dokumentaciju.


Onima koji idu u prevremenu starosnu penziju, dakle, pre 65 godine, penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju.Iako je bilo reči da bi penali za prevremeno penzionisanje mogli da se ukinu posle 65 godine starosti, o čemu se tokom godine naveliko razgovaralo i na Socijalno-ekonomskom savetu, do dogovora još nije došlo.

Ljuba Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, kaže, da će se pregovori na ovu temu nastaviti s premijerkom naredne godine, uz očekivanja da se dalje prestane s kažnjavanjem penzionera.

Upitani koliko je do sada njih otišlo u prevremenu starosnu penziju i da li se taj broj smanjuje s obzirom na penale koje moraju da plaćaju, u PIO fondu kažu, da je u prošloj godini taj broj bio skoro dva i po puta veći – 17.900, nego u 2015. kada je ih oko 7.900 otišlo u penziju.

Ono što posebno ljuti najstarije jeste da ni posle pet godina obećanja da će se naći način za obračun poslednje godine radnog staža koja je „kriva” za dobijanje privremenih, a ne trajnih penzijskih rešenja, sve ostaje po starom.

To znači da se nastavlja agonija i za PIO fond i za penzionere. Jer se u mnogo slučajeva dešava da penzioner godinama prima veću penziju po privremenom rešenju, pa kada mu uruče trajno rešenje mora da vrati sve preplaćene penzije, iako to nije njegova greška. Najčešći iznosi preplate su od 5.000 do 10.000 dinara, dok su u nekim slučajevima i mnogo veći.

Primera radi, rešenja doneta tokom 2017. ne mogu da postanu konačna dok se krajem januara sledeće godine ne objavi podatak o prosečnoj zaradi za prethodnu godinu. Problem predstavljaju nepotpuni podaci o stažu, kao i nesavesni poslodavci koji dostavljaju pogrešne podatke o osiguranju, ili ih uopšte ne dostavljaju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Zorica 28.12.2017 21:30

    Sramno je sto jos uvek sindikati, a ni vlada, nisu pokrenuli, a kamo li postigli dogovor za ukidanje kaznenih poena. Svako iole moralan i normalan treba da se zapita da li je uredu da neko sa 38, 39 godina radnog staza i isto toliko godina izdvajanja doprinosa u PIO fond bude kaznjen jer nije rodjen koju godinu pre!!!!!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
odlazak u penziju PIO fond uslovi za penziju

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana