Tekst objavljen: 15.03.2016 12:04        


Globalna tražnja za naftom će u 2016. godini biti manja od prvobitno prognozirane, ocenila je rganizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK), navodeći da se ponuda iz rivalskih zemalja proizvođača pokazala otpornom na niske cene, što je povećalo prezasićenost tržišta.  

OPEK očekuje manju tražnju nafte u 2016. godini

Prema projekcijama OPEK-a, globalna tražnja za naftom će dostići prosečnih 31,52 miliona barela nafte dnevno u 2016. godini, što je za 90.000 barela dnevno manje u odnosu na prognozu iz februara, prenosi agencija Rojters.

U februaru, OPEK je, kako se navodi u izveštaju, proizvodio 32,28 miliona barela nafte dnevno, što je za 175.000 barela dnevno manje u odnosu na nivo iz januara.

Kako prenosi agencija Frans pres, proizvodnja naftnog kartela je u februaru pala, uprkos tome što je Iran povećao pumpanje "crnog zlata" nakon što su mu u januaru ukinute sankcije.

Smanjenje proizvodnje se najviše može pripisati oštrom padu produkcije u Iraku, koje je bilo posledica sunovrata globalnih cena nafte i snažnog izvoza nafte iz autonomnog regiona Kurdistana.

"Do najvećeg pada proizvodnje je došlo u Iraku, Nigeriji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok je proizvodnja porasla u Iranu, Saudijskoj Arabiji i Kuvajtu", navodi se u izveštaju.
Kako navodi Frans pres, proizvodnja naftnog kartela i dalje znatno premašuje tražnju.

Iran, koji poseduje druge najveće rezerve nafte na svetu, proizveo je u februaru 3,1 milion barela nafte dnevno, što je za 2,9 odsto više u odnosu na januar, prema podacima OPEK-a.

Svetske cene nafte su danas oslabile, nakon što je zvanični Teheran saopštio da će se pridružiti globalnom sporazumu o zamrzavanju proizvodnje tek kada njegova proizvodnja dostigne nivo iz perioda pre sankcija od 4,0 miliona barela dnevno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
opek-a nafta cena nafte proizvodnja nafte potražnja za naftom

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana