Tekst objavljen: 20.04.2017 11:00        


Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) veruje da će sporazum sa nečlanicama naftnog kartela o manjem pumpanju "crnog zlata" podstaći rast cena ove sirovine i dovesti do opravka tržišta, izjavio je generalni sekretar OPEK-a Mohamed Sanusi Barkindo. 

OPEK optimističan: Pad proizvodnje nafte oporaviće cene

"Mi smo optimistični u vezi toga da su nas političke mere koje smo preduzeli već izvele na put oporavka", rekao je Barkindo na jednom energetskom forumu u Abu Dabiju, prenosi agencija Frans pres.

Članice OPEK-a dogovorile su se u novembru prošle godine da smanje proizvodnju za 1,2 miliona barela dnevno tokom šest meseci, počev od januara 2017. godine.

Neki proizvođači izvan naftnog kartela, na čelu s Rusijom, pridružili su se u decembru sporazumu, prihvatajući da smanje pumpanje za 558 miliona barela dnevno.

Šef OPEK-a nije se izjasnio o tome da li će ministri za naftu zemalja učesnica produžiti važenje sporazuma nakon njegovog isteka, kada se budu sastali u Beču sledećeg meseca.

"Ove 24 zemlje, verujem, doneće odluku koja će biti u interesu ne samo proizvođača, već i potrošača i svetske industrije u celini", rekao je on.

Proizvođači nafte iz OPEK-a i izvan njega saopštili su nakon razgovora u Kuvajtu prošlog meseca da razmatraju produženje sporazuma o rezanju proizvodnje, kao i da se usklađenost članica sa kvotama propisanim u sporazumu povećala.

Barkindo je naveo da je zajednička akcija postavila OPEK i druge proizvođače na "sedište vozača" koji upravlja događajima umesto da samo "reaguje na kretanja na tržištu".

Dogovoreno rezanje proizvodnje, kako je dodao, pomoći će da se povrati stabilnost tržišta "rešavanjem jedne varijable, koju predstavljaju zalihe".

"Zbog rasta zaliha tokom proteklih godina, došlo je do neravnoteže u jednačini", dodao je, ističući da se svi proizvođači koji učestvuju u programu smanjenja pumpanja zalažu za stabilizaciju tržišta.

Cene nafte su se prepolovile od 2014. godine, a trenutno fluktuiraju oko nivoa neznatno iznad 50 dolara po barelu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zalihe nafte opek-a cena nafte nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana