Tekst objavljen: 12.11.2015 14:35        


Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) saopštila je danas da je u oktobru smanjila proizvodnju nafte, i prognozirala da će ponuda rivalskih proizvođača nafte u narednoj godini pasti, prvi put od 2007. godine. Niske cene nafte su, naime, uzrokovale rezanje investicija, što će umanjiti obimne zalihe na globalnom tržištu, prenela je agencija Rojters.

OPEK smanjio proizvodnju nafte

U mesečnom izveštaju, OPEK je saopštio da je u oktobru proizveo 31,38 miliona barela nafte dnevno, što je za 256.000 barela nafte manje nego u septembru, uz prognozu da će ponuda van OPEK-a u narednoj godini pasti.

OPEK očekuje da će ponuda u nečlanicama OPEK-a naredne godine pasti za oko 130.000 barela nafte dnevno, posle povećanja od 720.000 barela u ovoj godini, usled ovogodišnjeg smanjenja kapitalnih troškova od skoro 200 milijardi dolara.

OPEK je zadržao nepromenjenu projekciju svetske tražnje nafte za 2016. godinu, predviđajući da će svetu biti potrebno 30,82 miliona barela nafte dnevno od tog naftnog kartela, i da će globalna tražnja porasti za 1,25 miliona barela nafte dnevno, navodi britanska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pada proizvodnja nafte nafta rast zaliha nafte opek-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana