Tekst objavljen: 07.08.2018 9:24        


Protekla sedmica na Beogradskoj berzi donela je povećani promet, pre svega usled većeg trgovanja državnim obveznicama. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 1,1 milijardu dinara (9,3 miliona evra), a indeks Belex 15 oslabio je 0,3 odsto na 744 poena.

Oporavak prometa, NIS i Aerodrom najtrgovaniji

Naftna industrija Srbije (NIIS) bila je najprometnija akcija sa realizacijom od 18,1 milion dinara. U prvoj nedelji nakon objave polugodišnjih rezultata, ova najveća domaća kompanija je ojačala 0,2 odsto na 689 dinara, dok su sedmični maksimum ove hartije dostizale na 700 dinara.

Akcijama Aerodroma "Nikola Tesla" (AERO) uglavnom se trgovalo u rasponu 1.730-1.740 dinara. Kompanija je na kraju nedelje obelodanila da će po treći put emitovati akcije u korist države, po osnovu unosa nepokretnosti u njenu imovinu.

Ovaj put ukupan broj akcija kompanije će biti povećan za 0,42 odsto, a nakon sprovedene emisije država će posedovati vlasnički udeo od 83,5 procenata. Akcijama Messer Tehnogasa (TGAS) uglavnom se trgovalo na nivou od 11.450 dinara, dok je Komercijalna banka (KMBN) nedelju okončala u blagom minusu na 2.000 dinara.

Ova banka je protekle sedmice izvestila da je drugom kvartalu zaustavila silazni trend na polju neto prihoda od kamata koji je trajao nekoliko godina. Akcije bečejskog Sojaproteina (SJPT) bile su na čelu liste gubitnika protekle sedmice, vrativši se na nivo od 159 dinara uz pad od skoro 15 procenata.

Ova korekcija u vrednosti desila se manje od mesec dana nakon najave preuzimanja njegovog većinskog vlasnika, Viktorije, od MK grupe, što je donelo nadu akcionarima da bi mogao da usledi oporavak ove hartije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
akcije na berzi promet na berizi Glavni indeks Beogradske berze Beogradska berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana