Tekst objavljen: 15.04.2016 14:01        


Cene nafte su danas blago porasle u trgovanju u Aziji, nakon što je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) saopštila da očekuje ublažavanje situacije sa preobilnom ponudom te sirovine do kraja ove godine, ali je trgovanje uoči kriznog samita naftaša oprezno. 

Oprezan rast cena nafte uoči samita u Dohi

Američko merilo, "laka" nafta WTI za isporuke u maju porasla je za četiri centa na 41,54 dolara, a za četiri centa je poskupela i sirova nafta "brent" za junske isporuke na 43,88 dolara za barel, prenosi agencija Frans pres.

U izveštaju IEA, objavljenom uoči samita u Dohi u nedelju, navodi se da će u drugoj polovini ove godine višak nafte na tržištu pasti na 200.000 barela dnevno sa nivoa od 1,5 miliona barela dnevno u prvih šest meseci.

Ova agencija, sa sedištem u Parizu, smatra da će bilo kakva odluka proizvođača nafte o zamrzavanju proizvodnje imati ograničen efekat u odnosu na rezanje produkcije, koje bi trajnije uticalo na jačanje cena.
Analitičari kažu da je trgovanje vrlo oprezno uoči sastanka u Dohi, koji će okupiti kako članiče Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), na čelu sa Saudijskom Arabijom, tako i nečlanice "naftnog kartela", kao što je Rusija.

Tržišno raspoloženje je takođe pod pritiskom izveštaja objavljenog u sredu, koji je pokazao oštriji rast američkih komercijalnih zaliha sirove nafte nego što je očkivano, što ukazuje na slabljenje tražnje u zemlji vodećem svetskom potrošaču "crnog zlata".

"Rastuće zalihe i dalje ''potapaju'' optimizam na tržištu. Trgovci zadržavaju oprezan pristup uoči predstojećeg sastanka o limitiranju proizvodnje", kaže Margaret Jang, analitičarka kompanije CMC Markets u Singapuru.

Analitičari u singapurskoj Junajted Oversis banci naveli su u tržišnom komentaru da nisu optimisti u pogledu samita u Dohi, i da ne očekuju "da bude postignut bilo kakav kredibilan sporazum o zamrzavanju proizvodnje, a to bi moglo da dovede do korekcija cena sirove nafte početkom sledeće nedelje".

Svetske cene nafte pale su za oko tri četvrtine na ispod 30 dolara za barel od sredine 2014. do februara ove godine zbog globalne prezasićenosti ponude i hiperprodukcije.

Cene nafte su se oporavile sa gotovo 13-godišnjeg minimuma, na koji su pale pre dva meseca, na krilima nade da će u Dohi biti postignut sporazum, iako je član OPEK-a, Iran, saopštio da se neće pridružiti pozivima za zamrzavanje.

Teheran intenzivira proizvodnju nafte nakon što je Zapad u januaru ove godine ukinuo ekonomske sankcije toj zemlji, koje su bile uvedene zbog nuklearnog programa Teherana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte laka nafta zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana