Tekst objavljen: 18.06.2015 10:06        


Evrozona će preživeti ukoliko je Grčka napusti, izjavio je danas guverner nemačke centralne banke Jens Vajdman. "Opstanak evra nije vezan za razvoj situacije u Grčkoj, iako se određeni efekti prelivanja krize ne mogu isključiti zbog prirode monetarne unije, koja bi bila drugačija ako bi došlo do takozvanog ''grexita''", rekao je Vajdman u intervjuu za francuski list Eko, a prenela agencija Frans pres.

Opstanak evra ne zavisi od Grčke

Priroda monetarne unije takođe bi se promenila ako pojedinačne zemlje ne bi ispunjavale svoje obaveze u cilju očuvanja stabilnosti valute i ako bi pretvorile monetarnu uniju u transfernu, za koju njihovo stanovništvo nikada nije glasalo", rekao je guverner Bundesbanke, dodajući da postoje efekti prelivanja krize i negativne posledice koje ne treba potceniti, kao i da odgovornost za ostanak Grčke u evrozoni snosi vlada u Atini.

Pregovori Grčke i predstavnika EU i Međunarodnog monetarnog fonda okončani su u Briselu bez dogovora, a prema navodima portparola Evropske komisije, i dalje postoje "značajne razlike" u stavovima dve strane.
Postojeći program međunarodne pomoći Grčkoj ističe 30. juna, pa se današnji sastanak ministara finansija evrozone u Luksemburgu smatra poslednjom šansom za postizanje dogovora u vezi sa grčkim reformama.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je, uoči današnjeg sastanka evrogrupe, da je uverena da je dogovor sa Grčkom moguć. "I dalje verujem da gde postoji volja postoji i način. Ako grčki politički lideri pokažu tu volju, onda je dogovor sa institucijama jos uvek moguć", rekla je kancelarka danas u Bundestagu.

Ipak, grčki ministar finansija Janis Varufakis navodi da ne očekuje da će pregovori rezultirati rešavanjem grčke dužničke krize, a sličnog mišljenja je i njegov nemački kolega Volfgang Šojble, koji je rekao da su male šanse za postizanje sporazuma na sastanku u Luksemburgu, što je uslov da Atini bude odblokirana isplata preostale tranše pomoći.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evro Grčka evrozona grčka kriza paket pomoći

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana