Tekst objavljen: 20.03.2017 9:59        


Tokom 2016. godine isplaćeno je 27 000 000 dinara šteta osugarnicima Dunav osiguranja u Kolubarskom okrugu, a u poslednjih pet godina isplaćeno je 88 700 000 dinara šteta na ovom području, rekla je direktorka filijale Dunav osiguranja u Valjevu, Svetlana Tomić na edukativnoj radionici u Poljoprivrednoj školi u Valjevu. 

Osigurani poljoprivrednici u velikoj prednosti

Ona je rekla da je važno prepoznati potencijal poljoprivrede koja je najvažnija grana naše nacionalne ekonomije, i da ova grana privrede kao fabrika pod vedrim nebom treba da bude osigurana.

"Obično se smatra da je osiguranje trošak, a ne potreba za ekonomskom sigurnošću, budući da poljoprivredni proizvođači ulažu u nešto što pored tržišnih rizika nosi i rizik od prirodnih nepogoda", objašnjava Tomić.

Ona je dodala da je jedna od bitnih pogodnosti to što Ministarstvo poljoprivrede svim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima koja su u tekućoj godini zaključila i isplatila premiju osiguranja u celosti odobrava subvenciju od 40 odsto.

"To praktično znači da ukoliko na primer proizvođač šljiva osigura 10 tona ovog voća premija osiguranja iznosi 12 747 dinara, a uz subvencije Ministarstva od 40 odsto proizvođače će to koštati 7400 dinara", rekla je Tomić.

Ona je istakla da se pet odsto premije plaća prilikom zaključivanja polise, a ostatak nakon berbe.
"Veliki problem je što je svega pet odsto poljoprivrednih površina u Kolubarskom okrugu osigurano. Ukoliko bi se osiguranje omasovilo to bi značilo i sniženje premija", naglasila je Tomić.

Ona je kazala da najveći problem nije visina premija, koja je pristupačna, već svest poljoprivrednika da osiguranje percipiraju kao zaštitu svog ulaganja.

Direktor Poljoprivredne škole u Valjevu, Milan M. Gajić rekao je da je Poljoprivredna škola koja se sastoji od škole, Doma učenika, poljoprivrednog zemljišta od 60 hektara sa više od 400 životinja, velikog broja sadnica i objekata, u potpunosti osigurana.

"Mi smo tokom svog postojanja najviše radili sa Dunav osiguranjem, kao kompanijom koja je stabilna i koja štetu jako brzo nadoknađuje", rekao je Gajić.

On je podsetio da je škola pretprošle godine pretrpela stoprocentnu štetu na 15 000 sadnica koje su stradale prilikom grada i da bi to bio katastrofalan gubitak da nisu bili osigurani.

"Savetujem sve koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom da osiguraju svoje useve i imovinu, jer su rizici na našem području jako veliki", zaključuje Gajić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Dunav osiguranje osiguranje useva poljoprivreda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana