Tekst objavljen: 16.11.2022 14:15        


Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović najavio je na otvaranju Srpskih dana osiguranja na Zlatiboru da će u narendom periodu poskupeti auto-osiguranje, podsetivši da je poslednje poskupljenje bilo 2014. godine

Osiguravajuće kuće najavljuju poskupljenje autoosiguranja


„Prihvatili smo kao industrija osiguranja sugestije Narodne banke Srbije da se potrudimo da zajedno pokušamo da ublažimo efekat inflacije u našoj zemlji. U narednom periodu to poskupljenje predstoji, skočile su isplate šteta, cene rezervnih delova, kao i sve druge cene koje se odnose na našu industriju“, rekao je Jovanović.

On je naveo da je osiguranje za razliku od ostalih industrija dosta dobro prošlo u doba pandemije i da je prošle godine ukupna premija bila više od milijardu evra, dodavši je od toga više od 600 miliona evra isplaćeno štete, a da su društva osiguranja akumulirala više od dve milijarde evra, od čega se značajna sredstva ulažu u državne obveznice, dobar deo u poslovne banke, a jedan manji u nekretnine.

Ukupna premija osiguranja povećana je sa 61,5 milijardi dinara u 2012. godini na 119,4 milijarde dinara u 2021. godini, a premija životnih osiguranja sa 11,9 milijardi dinar ana 27,1 milijardu dinara, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković na otvaranju Srpskih dana osiguranja, saopšteno je danas.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da po najvažnijim pokazateljima u prethodnih 10 godina industrija osiguranja beleži natprosečan rast.

„Konkretno iznosi kapitala, ukupne imovine, tehničkih rezervi i premije životnih osiguranja više su nego udvostručeni, kao i iznos rešenih šteta, takođe udvostručen, sa 27 na 56,8 milijardi dinara“, istakla je Jorgovanka Tabaković.

Ona je istakla da je ukupna premija osiguranja povećana sa 61,5 milijardi dinara u 2012. godini na 119,4 milijarde dinara u 2021. godini, a premija životnih osiguranja sa 11,9 milijardi dinara na 27, 1 milijardu dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
skuplje osiguranje duško jovanović automobili auto osiguranje poskupljenje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana