Zvanični kurs Evra za dan 30.11.20. :: 117.5822 rsd
Tekst objavljen: 16.12.2013 16:00        


Osnovne namirnice, ulje, brašno, šećer, neke vrste svežeg mesa i hleba, ono što se najčešće nađe u korpi, pojeftinile su u poslednjih godinu dana za 10 do 25 odsto.

Osnovne namirnice u 2013. pojeftinile i do 25 odsto

Kada se poredi novembar ove, sa istim mesecom 2012. godine, litar ulja je sa prosečnih 160 sada pojeftinio na oko 125, mada u nekim trgovinama može da se kupi i po 110 dinara.

Po nižim cenama prodaje si i brašno, kilogram sada može da se nađe i po 38 dinara, zatim šećer, koji je sada za dvadesetak dinara jeftiniji nego lane i staje oko 80 dinara. Niže su i cene nekih vrsta svežeg mesa, piletine, koja sada u nekim marketima staje oko 249 dinara. I vekna hleba je pojeftinila za oko pet dinara.

- Prvi put tržište je nateralo prometnike i dobavljače da smanje marže, a time i cene nekih proizvoda - kaže ekonomista Danilo Šuković.

- Vi možete da podižete cene koliko želite, ali nema u džepu tih para koje bi mogle to da plate. To je jasno i u toj računici nema mnogo filozofije. I dalje je drastičan pad prometa u maloprodaji, što je signal da nema još oporavka privrede.

Ekonomista Vladana Hamović ističe da je rast potrošačkih cena u novembru ove, u odnosu na isti mesec prošle godine 1,6 odsto, pri čemu hrana iskazuje smanjenje za minus 4,3 odsto.

Posle mnogih poskupljenja, pri čemu energenti imaju značajno mesto i uticaj na ukupno kretanje cena na malo, očigledno je da je, što se bar osnovnih prehrambenih proizvoda tiče, njihov rast ublažen ovogodišnjim dobrim poljoprivrednim rodom.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
2013. ekonomija potrošači cena hrane cene hrane pojeftinjenje životne namirnice namirnice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana