Tekst objavljen: 15.03.2020 11:00        


Procenjuje se da je do sada u hotelima u Srbiji otkazano 50.000 noćenja, ali da još ne postoje zvanične informacije da je neki od njih prestao da radi usled proglašenja pandemije korona virusa, rekao je direktor Poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede Srbije (HORES) Georgi Genov

"Otkazano više od 50.000 noćenja u hotelima u Srbiji" Zlatibor"Do 10. marta je bilo otkazano 36.000 noćenja u 64 hotela u Srbiji, do sada je ta cifra premašila i broj od 50.000, to su rezervacije za mart i april, za maj ima otkazivanja ali još uvek ne drastično", kazao je Genov.

Prema njegovim rečima, sada ne postoji zakonska regulativa za davanje otkaza zaposlenima usled smanjenog obima poslovanja u objektima i da se u ovakvim situacijama radnici šalju na godišnji odmor i korišćenje slobodnih dana.

Genov je naveo i da je jedan od problema to što su u Beogradu uglavnom građeni hoteli sa četiri zvezdice kojih je 65 odsto, a trebalo bi da ih bude oko 35 odsto.

"Ponuda ovakvih hotela je namenjena isključivo inostranim gostima i poslovnim ljudima koji najviše i otkazuju svoje rezervacije. Nisu građeni turistički hoteli nižih kategorija koji mogu da prihvataju i studentske ekskurzije i turističke grupe", rekao je Genov.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

HORES je Vladi Srbije predložio paket mera koji podrazumeva olakšice u poslovanju usled novonastale situacije proglašenja pandemije korona virusa, a koji se uglavnom odnosi na oslobađanje plaćanja poreza i reprogramiranje kredita.

"Mnogi hoteli su opterećeni kreditima pa smo Vladi predložili paket mera u koji je uključeno i to da se reprogramiraju dugovi i da se krediti ne otplaćuju u vreme zdravstvene krize, kao i da se pauzira plaćanje komunalnih usluga", kazao je Genov.

On je naveo i da su u Udruženju dobili informacije da će u Sloveniji država isplaćivati određeni procenat plata radnicima u ugostiteljstvu, za vreme trajanja epidemije, a da su u Hrvatskoj smanjene cene smeštaja za 50 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Geogri Genov hoteli hotelijerstvo otkazani aranžmani HORES

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana