Tekst objavljen: 10.09.2019 11:55        


U Ministarstvu finansija Srbije danas će biti otvorene četiri neobavezujuće ponude za privatizaciju Komercijalne banke koje su stigle na javni poziv

Otvaraju se četiri ponude za Kombanku

Rok za dostavljanje neobavezujućih ponuda istekao je u petak, 6. septembra.

Ministar finansija Siniša Mali prošle nedelje je rekao da se, ako sve neobavezujuće ponude ispune uslove, kreće u sledeću fazu kada će ponudjači analizirati poslovanje banke.

Nakon toga, kako je dodao, slede obavezujuće ponude.

"U svakom slučaju, četiri zainteresovana partnera za Komercijalnu banku dovoljno govore koliko je banka atraktivna, koliko je Srbija atraktivna", rekao je tada Mali i dodao da očekuje da će postupak privatizacije biti završen do kraja godine.

Prošle nedelje je saopšteno da su Republika Srbija, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodna finansijska korporacija (IFC), postigli dogovor o tome da se 34,58 odsto akcija Komercijalne banke, koje su u vlasništvu EBRD-a i IFC-a, proda Republici Srbiji.

Po okončanju transakcije, Republika Srbija će imati 83,23 odsto akcija Komercijalne banke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Upitan o dogovoru Republike Srbije, EBRD i IFC, Mali je rekao da to nije odluka Srbije, nego zahtev međunarodnih institucija koje žele da izađu iz vlasništva u Komercijalnoj banci.

"To je ugovor koji je potpisan još 2011. da kroz tu, takozvanu, prodajnu opciju te strane institucije mogu da izađu iz Komercijalne banke. Oni su još prošle godine najavili svoj izlazak, ne zbog toga što je banka loša, već zbog toga što po njihovim pravilima, postoji određeni broj godina koliko oni mogu da ostanu vlasnici u nekoj banci", kaže Mali.

Ministar je poručio da država neće ostati vlasnik Komercijalne banke.

"Imaćemo privatnu banku, a mi ćemo iz tog vlasništva izaći. Očigledno, izlaze i međunarodne institucije", kaže Mali.

Inače, Ministarstvo finansija objavilo je 31. maja javni poziv za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za učešće u postupku prodaje akcija u Komercijalnoj banci putem tendera.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ponude za komercijalnu banku četiri ponude kombank siniša mali

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana