Tekst objavljen: 03.03.2023 15:45        


Mesto koje zapravo muku muči sa znatiželjnim turistima

Ovo je letovalište koje se trenutno najviše "gugluje" u Srbiji


Sajam turizma završen je proteklog vikenda, neki popusti su još aktuelni, a turisti sumiraju utiske i – guglaju mesto u Italiji gde se nalaze neke od najlepših plaža u Evropi, ali je poznato po tome što zbunjuje turiste. U pitanju je Baunej u provinciji Oljastra na italijanskom ostrvu Sardinija, koji je prema Google pretragama ovih dana najtraženiji pojam u vezi sa letovanjem.

Prema zapisima, ime Baunei se prvi put pojavljuje 1313. godine, a potiče od reči „Baun“, što je bilo ime zamka izgrađenog još u šestom veku. Nalazi se u planinama i ostao je izvan većine komercijalnih turističkih ruta, tako da i dalje nudi ruralni netaknuti pejzaž koji pruža uvid u svakodnevni život Sardinije i zanimljiv je za turizam u prirodi. Takođe, dom je popularnog letovališta Santa Maria Navarrese, koje je dobra polazna tačka za obilazak nekih od najlepših plaža u Evropi.

Plaža Cala Goloritze je jedna od najzanimljivijih na Sardiniji, prepoznatljiva po vrhu visokom 143 metra iznad uvale i prirodnom luku koji se otvara na desnoj strani zaliva.

Ima kristalno čisto i prozirno more, u blizini se nalazi i pećina dubine 30 metara, a uživanje u netaknutoj prirodi ne kvare kafići i ležaljke po plaži.

Cala Mariolu takođe je često na listama najlepših plaža u Evropi, a jedno od „must see“ lepota cele Italije je i plaža Cala Luna, u zalivu Orsej, na pola puta između mesta Dorgali i Baunej, koja je tako atraktivna da je poslužila kao scenografija mnogim filmovima. Zanimljiva je zbog pećina koje su nastale zahvaljujući delovanju erozije mora u stenama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Zanimljivost koja se vezuje za ovaj grad je vest koja je prenekoliko godina obišla svet – da je Baunej strogo zabranio korišćenje Gugl mapa.Na ovaj korak vlasti su se odlučile jer su za dve godine čak 144 osobe pozvale pomoć kad su se zbog loše Gugl navigacije izgubile u potrazi za popularnim turističkim plažama Cala Luna i Cala Goloritze. Putevi u ovom primorskom gradu nisu dobro naznačeni na aplikaciji, pa su mnogi izgubljeni turisti bili nemoćni čak i da pokrenu automobile jer su se našli izvan puta, na grubim, strmim stazama. Pa, ako se zaista zaputite tamo ovog leta – budite oprezni.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
baunei sardinija Italija letovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana