Tekst objavljen: 13.12.2013 15:15        


Na svaki prihod koji ostvari pojedinac ili kompanije u većem delu sveta neophodno je da se plati porez. Načini oporezivanja i visina poreske stope se razlikuju od zemlje do zemlje, ali svuda postoji princip oporezivanja prihoda od rada ili prinosa od kapitala.

Ovo su zemlje u kojima se ne plaća porez

Međutim, postoje zemlje u kojima porezi ne postoje, što znači da za isto radno mesto zaposleni dobiju i do 50 odsto veću platu u poređenju sa zemljama u kojime se porez plaća.

Ni Monako neće biti ono što je bio

Monako neće biti izuzet iz novog poreskog zakona u Francuskoj koji predviđa plaćanje poreza od 75 odsto na godišnju zaradu koja prelazi milion evra.
Prvobitno je bilo predviđeno da "superporez" plaćaju samo individualci koji zarađuju više od milion evra godišnje, ali je posle protesta koje je predvodio čuveni glumac Žerar Depardjee, Vlada Francuske odlučila da i kompanije budu na udaru ovog zakona. Očekuje se da će 14 od ukupno 20 francuskih prvoligaša biti pogođeno novim zakonom, a pod najvećimn udarom je Pari Sen Žermen koji će, kako se očekuje, morati da plati 20 miliona evra.
U tu grupu zemalja spadaju države koje leže na nalazištima nafte i ostvaruju velike prihode - Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Saudijska Arabija, Oman i Kuvajt.

Deo prihoda od nafte u tim zemljama ide u budžet i to im je sasvim dovoljno za državne potrebe, pa ne postoji potreba za prihodom od oporezivanja. Stoga u tim zemljama ne postoje porezi, koji su u drugim zemljama uobičajeni.

Uglavnom se plaća samo mali iznos doprinosa za socijalno osiguranje i poneka lokalna taksa. Porezi na zaradu, profit ili bilo kakav prihod ne postoje. Takođe ne postoje ni porezi na imovinu.

Drugu grupu zemalja gde se ne plaća porez na dohodak čine takozvani poreski rajevi.

Poreski sistem uglavnom naplaćuju porez na osnovu prijave o prebivalištvu. Porez se plaća tamo gde fizičko lice ima stalni boravak, nezavisno od državljanstva. Zato su se neke zemlje uvele nultu ili vrlo nisku poresku stopu na prihode građana i dobit preduzeća, kako bi privukli bogataše i velike strane kompanije koje žele da izbegnu plaćanje poreza u svojim zemljama.

U te zemlje spadaju Monako, Kajmanska ostrva, Bahami, Luksemburg, San Marino, Panama, Sejšelska ostrva, Andora i Lihteštajn.

Život u poreskom rajevima mogu da priušte samo bogati, jer je tamo sve vrtoglavo skupo, od cena nekretnina do cena hrane.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poreski raj naplata poreza oporezivanje plaćanje poreza porez poreske oaze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana