EUR 117,58 USD 99,39 CHF 108,89

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 10.08.20. :: 117.5720 rsd

Tekst objavljen: 18.06.2019 12:50        


Visoke temperature ove godine naterale su mnoge građane da uključuju svoje klima-uređaje, a o paprenim junskim računima za električnu energiju razmišljaće kada sledećeg meseca stignu uplatnice.

Ovoliko kilovata proguta klima-uređaj

Trebalo bi da znaju da na računima onih domaćinstva koja su se čitavog meseca protiv tropskih vrućina "borila" uređajima za rashlađivanje, može naići i po 4.000 dinara više.

Zbog velikih vrućina, majstori za klima-uređaje su prethodnih dana imali pune ruke posla. Na njihov dolazak čeka se i po nekoliko dana, a " za ruke" valja pripremiti barem 2. 500dinara.

Oni koji su svoje uređaje pripremili za leto, mogu da se rashlade, ali treba da se pripreme i za veće račune.

- Upotreba klima uređaja u stanu može znantno da utiče na potrošnju, a time i na račun za električnu energiju - naglašavaju stručnjaci za energetiku.

Visokoenergetski efikasan klima-uređaj troši u proseku kilovat-čas električne energije za sat rada. Za dvanest sati rada, račun raste skoro 106 dinara, a mesečno na 3.155 dinara.

Kada se uračunaju akciza i PDV, trošak nastao zbog rashlađivanja premašuje 4. 000 dinara.

- Uređaj za rashlađivanje snage jedan kilovat-čas, koji se svakog dana u mesecu koristi po pet sati, potroši 150 kilovat - časova - kažu u EPS.

Kako se klima uređajiuključuju uglavnom tokom dana, potrošači moraju da znaju da će te potrošene kilovate plaćati po dvevnoj, skupljoj tarifi.

Cena zavisi od zone u kojoj kao potrošači pripadaju. Tako je kilovat čas u zelenoj zoni, koja predviđa potrošnju do 350 kilovata,u višoj tarifi šest dinara. U plavoj zoni gde je limit 1.600 kilovata, cena je devet dinara, a duplo više je u crvenoj zoni, gde spada najveća potrošnja, veća od 1.600 kilovata.

Koliko su ove temeperature uticale na potrošnju električne energije u Srbiji i da li je došlo do njenog rasta, nije poznato jer, kako EPS tvrdi, jedino oni raspolažu podacimka o ukupnoj potrošnji električne energije na nivou Srbije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
visoke temperature EPS klima uređaji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana