Tekst objavljen: 21.07.2016 13:42        


Cene nafte su blago porasle na današnjem trgovanju u Aziji podržane podacima o padu zaliha "crnog zlata" u SAD, što je znak da zaoštravanja situacije s ponudom na tržištu. Američke zalihe sirove nafte pale su za 2,3 miliona barela prošle nedelje, devetu sedmicu uzastopno, prema podacima Ministarstva energetike SAD, prenosi agencija AFP.

Pad američkih zaliha podržao cene nafte

To je pomoglo da se amortizuje neočekivani rast zaliha benzina tokom leta - u sezoni kada je tražnja za motornim gorivom tradicionalno na vrhuncu.

Američka "laka" nafta WTI je ojačala za 10 centi (0,22 odsto) na 45,85 dolara za barel, a severnomorska sirova nafta "brent" je porasla za 16 centi (0,34 odsto) na 47,33 dolara.

"Bez značajnijeg poboljšanja fundamenata na strani ponude i tražnje, očekuje se da će cene nafte ostati u okvirima postojeće šeme", ocenjuje šef odseka za naftu i gas kompanije EY, Sandživ Gupta, u komentaru.
"Kratkoročno, tržišta će se usredsrediti na odluku Evropske centralne banke o kamatnim stopama i statističke podatke o japanskoj trgovini", dodaje on.

Očekuje se da će ECB kasnije danas objaviti da li će podići kamatne stope, navodi francuska agencija.
Berze su uzletele u očekivanju novih podsticaja, čemu je najviše doprinela vest agencije Kjodo news da japanski premijer Šinzo Abe razmatra plan novih olakšica vredan minimalno 20 milijardi jena.

Američka valuta je takođe ojačala tokom poslednje dve nedelje usled narastanja spekulacija da će Federalne rezerve podići kamatne stope do kraja godine nakon niza snažnih ekonomskih podataka, uključujući pokazatelje o otvaranju novih radnih mesta koji su nadmašili prognoze.

Cene sirove nafte su oscilirare izmedu 44 i 52 dolara po barelu u poslednjih mesec dana, nakon pada na ispod 30 dolara u februaru zbog prezasićenosti ponude i slabe tražnje u svetu.

Poremećaji u isporukama, koji su pogurali cene naviše sa gotovo 13-godišnjeg februarskog minimuma, ublaženi su, a i smirivanje situacije u Turskoj nakon neuspelog pokušaja vojnog puča proteklog vikenda, vratili su problem preobilne ponude u fokus trgovaca, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
laka nafta svetske zalihe nafte zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana