Tekst objavljen: 11.02.2016 14:59        


Evropske akcije su rano jutros oštro pale, u čemu su prednjačile akcije banaka i rudarskih kompanija, zbog zabrinutosti u pogledu cena nafte i pesimističnih komentara predsednice američke Uprave federalnih rezervi (Fed) Dženet Jelen u vezi sa stanjem globalne ekonomije. 

Pad evropskih akcija predvođen bankarskim sektorom

Glavni indeks francuske berze KAK 40 je, u 8,30 časova po Griniču, oslabio 2,57 odsto, na 3.956,73 poena, pošto je prethodno nakratko pao za preko tri odsto. Nemački DAX se srozao za 3,3 odsto, na dnevni minimum od 8.719,79 poena, prenosi agencija Frans pres.

Prema agenciji Rojters, panevropski indeks FTSEurofirst 300 je pao za 2,1 odsto, na 1.215,46 poena, nakon što je prethodnog dana napredovao za 1,8 odsto.

Akcije banaka su se spustile za 3,4 odsto, a najveći gubitnik je bila francuska banka Societe Generale, čije su akcije u jednom trenutku pale 7,1 odsto, pošto je postigla manji rast neto dobiti u četvrtom kvartalu od očekivanog, zbog izdvajanja 400 miliona evra na ime parničnih troškova.

Za njom sledi Deutsche Bank, čija je akcija jutros pala za 6,04 odsto, na 13,7 evra.
Evropski bankarski sektor je od početka ove nedelje u minusu od osam odsto, pošto je zabrinutost u vezi sa njihovom profitabilnošću, u uslovima niskog privrednog rasta i niskih kamatnih stopa, nagrizla poverenje investitora u taj sektor.

Drugde u Evropi, akcije na Milanskoj berzi su danas pale za preko 5,0 odsto, povučene nadole sunovratom vrednosti bankarskih akcija, dok je glavni indeks Madridske berze u jednom trenutku izgubio preko 3,0 odsto vrednosti.

Oštar pad je danas registrovan i na Atinskoj berzi, koja je potonula za preko 6,0 procenata na 421,25 poena, povučena klizanjem akcija na evropskim berzama i pogoršanjem ekonomske klime u Grčkoj zbog mučnih pregovora o reformama sa međunarodnim kreditorima.

Akcija rudarske kompanije Rio Tinto jutros je pala za sedam odsto, pošto je ta kompanija prijavila godišnji gubitak i povukla obećanje da će zadržati ili povećati iznos dividende za ovu godinu zbog teškog poslovnog okruženja.

Azijska tržišta kapitala su nastavila da beleže negativne rezultate, pri čemu je dolar jutros pao na 15-mesečni minimum prema jenu, pošto su komentari predsednice Feda raspršili nade u skorije podizanje kamatnih stopa u SAD, navodi Rojters.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
evropske akcije pad akcija evropske berze akcije na berzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana