Tekst objavljen: 07.02.2018 9:18        


Da li pad cena akcija na američkom tržištu, najveći od 2008, može da pokrene novu svetsku krizu. Analitičari: Ako je resetovan prethodni veliki rast, onda nema problema

Pad Wall Street-a (ni)je opasan

Značajan pad cena akcija na Njujorškoj berzi, najveći od 2008. godine, stvorio je bojazan da bi svet ponovo mogao da bude pogođen krizom velikih razmera. "Strašan dan" i "akcije u slobodnom padu" samo su neki od opisa koji su pratili trgovanje na Volstritu u ponedeljak. Pad cena nastavio se i u utorak. Ipak, stručnjaci ocenjuju da je još rano za ocene da li i koliko pad cena na američkom berzanskom tržištu može da se odrazi i na druge ekonomije.

- Pitanje je kakvog će karaktera biti ova korekcija tržišta - kaže za "Novosti" berzanski analitičar Nenad Gujaničić.

- Ukoliko se radi o uobičajenom "resetovanju", odnosno padu tržišta koji je neminovno morao da se desi nakon prethodnog velikog rasta, neće biti nikakvih posledica. Međutim, ako se oštrina ovog pada produbi odnosno bude uvod u velike negativne korekcije na berzi, onda možemo govoriti o manjoj ili većoj ekonomskoj krizi u bliskoj budućnosti u SAD. Ukoliko dođe takvog scenarija, on će se negativno odraziti na sve privrede sveta, pa i na našu.

Ekonomista Zoran Grubišić sa Beogradske bankarske akademije ističe da pad cena na Volstritu zasad nije zasnovan na fundamentalnim novostima.

- Taj pad cena nije posledica preokreta i promene ekonomske politike, već reakcija na najave šta bi američke Federalne rezerve mogle da učine - objašnjava Grubišić.

- Čim nema fundamentalne promene, psihologija čini svoje. Sada ne vidim nikakvu mogućnost za eventualne posledice po srpsku privredu i makroekonomske pokazatelje. Ali, pustimo još neko vreme da vidimo šta će se dešavati. Dva dana je malo za detaljne analize. Beleži se pad za 10 odsto, a to još nije dramatično. Sačekajmo još dan, dva, da vidimo kako će se stvari dalje odvijati. Zasad je sve na nivou: "Može da bude, ali ne mora da znači". To je pre svega odgovor na glasine.


STRAH OD INFLACIJE

Na Wall Street-tu su u ponedeljak indeksi Dow Jones i S&P 500 pali više od četiri odsto, što je njihov najveći dnevni gubitak u više od šest godina, a Dow je u jednom trenutku bio u minusu gotovo 1.600 bodova, najviše u istoriji. Oštar pad tih indeksa tumači se kao posledica straha ulagača od rasta inflacije i kamata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
wall street akcije na berzi američka berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana