Tekst objavljen: 26.12.2013 13:00        


Carine na uvoz nekih roba poreklom iz Evropske unije od 1. januara 2014. biće ili dva do tri odsto niže, ili ukinute. Na tom spisku su mikro-talasne peći, pegle, šporeti, televizori, monitori i usisivači, prehrambeni proizvodi i određene vrste automobila.

Padaju carine: Od 2014. automobili jeftiniji do 200 EUR

Cene ovih artikala bi i za krajnje potrošače mogle da padnu za isti procenat koliko pada i carinska stopa.

Zoran Dragojev, direktor Integra Motors autoplaceva, kaže da je prodaja automobila kod nas toliko loša, da će se ova godina završiti „sa 18.000 prodatih primeraka, što je na nivou 1999, kad smo bili bombardovani“.
Ekonomista Dragovan Milićević kaže da ipak ne treba očekivati preveliko pojeftinjenje, jer su carine za te proizvode i do sada iznosile tek dva do tri odsto.

- Tehniku mi ne proizvodimo, sve uvozimo, ali treba imati u vidu da su cene kod nas već niske - kaže Milićević.

Na režimu bescarinskog uvoza iz EU još od 2013. bili su frižideri, zamrzivači, mašine za pranje posuđa, pranje i sušenje veša, zatim ručni alat i ručne testere, podsećaju u Upravi carina.

- Carinska stopa za mikrotalasne peći, pegle, šporete, televizore, monitore i usisivače, koja je tokom ove godine iznosila tri odsto, od 2014. iznosiće nula odsto - kažu u Upravi carina.

Od Nove godine ukida se i carinska stopa na uvoz automobila koja sada iznosi 2,5 odsto. To će važiti za benzince do 1.000 i preko 3.000 kubika, i za dizel automobile do 1.500 i preko 2.500 kubika.

- Ti automobili će verovatno biti od 100 do 200 evra jeftiniji. Međutim, našim ljudima su najzanimljiviji oni do 1.000 kubika, dok su oni preko 3.000 manje interesantni - kaže Milan Belen iz firme „Reno Nisan Srbija“.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Srbija prodaja automobila automobilska industrija uvoz automobila novi automobili kupovina automobila

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana