Tekst objavljen: 03.03.2016 12:02        


Cene nafte su nastavile uspon u azijskom trgovanju danas uprkos povećanju američkih zaliha, a trgovci se nadaju da bi razgovori između glavnih proizvođača "crnog zlata" mogli da rezultiraju ograničavanjem proizvodnje. 

Pala proizvodnja nafte u SAD, cene živnule

Prema podacima američke administracije za energetske informacije (EIA), proizvodnja nafte u SAD je pala na nešto više od devet miliona barela dnevno u nedelji do 26. februara, iako su zalihe porasle očekivanih 10,4 miliona barela, izveštava AFP.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u aprilu poskupela je 13 centi, na 34,79 dolara za barel, dok se cena nafte tipa "brent" za majske isporuke popela sedam centi na 37,00 dolara.

Investicioni analitičar kompanije "Filip fjučers", Danijel Ang, izjavio je za AFP da je pad američke proizvodnje nafte uneo određenu dozu optimizma na tržište.

"Sudeći po ovom smanjenju, mogli bismo lako da vidimo još veće rezove proizvodnje do kraja godine, čak i za 500.000 barela dnevno", ocenjuje on.
Planovi velikih proizvođača nafte, uključujući Rusiju i članice Oragnizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), predvođene Saudijskom Arabijom, o ograničavanju proizvodnje, takođe pružaju određenu podršku cenama u poslednje dve nedelje.

Cene ovog energenta, koje su u januaru pale blizu 13-godišnjeg minimuma na ispod 30 dolara za barel, pogođene hiperprodukcijom i prevelikom ponudom, postojano se oporavljaju od skoro, jer su trgovci ohrabreni činjenicom da su u toku razgovori o stabilizaciji tržišta.

Analitičari, međutim, sumnjaju da će pregovori imati kratkoročan veliki uticaj na cene sirove nafte, koje su se survale za oko 70 odsto od sredine 2014. godine.

"Sa aspekta verovatnoće, vrlo je teško da će OPEK učiniti nešto mnogo više od, recimo, zamrzavanja proizvodnje na sadašnjem nivou, odnosno prihvatanja takvog rešenja, što neće imati puno uticaja na trenutno stanje na tržištu", izjavio je glavni tržišni analitičar kompanije CMC Markets, Rik Spuner, za AFP.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    soko dok 07.03.2016 9:48

    cene nafte su i dalje visoke

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta proizvodnja nafte zalihe nafte cena nafte oporavak cene nafte opek-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana