Tekst objavljen: 13.08.2014 12:00        


Vreme pojačane potrebe za novcem kao da traje cele godine. Zato mnogi razmišljaju o tome da li da se zaduže sada, jer banke pozivaju na povoljnije letnje zajmove, ili da sačekaju jesen i procene tačno da li im uopšte treba zajam i koliki.

Pametnije pozajmiti pare nego ući u crveno kod banke

Deo odgovora na to pitanje je lako dati: zadužite se ili refinansirajte stare obaveze pre nego što dođete u docnju, odnosno pre nego što od zacrtanog datuma ispunjenja obaveze prođe više od 60 dana.

Dužnici se u Srbiji baš ne oslanjaju na čiste zajmove za refinasiranje. Kada zatreba novca, radije stare obaveze zatvaraju pomoću gotovinskog zajma, gde dobijaju dodatne pare. Tako su po podacima Kreditnog biroa Srbije, krajem juna zajmovi za refinansiranje u otplati iznosili 26,13 milijardi dinara, a gotovinski 198,45 milijardi. Ko zna, možda će jesen to promeniti. Uvek je bolje, ako se može, uzeti manji zajam da se ostavi prostora za novi dug ako se mora.
Ako se taj rok preskoči, piše Dnevnik, klijent i zvanično pada u docnju. Takvo kašnjenje se evidentira kod Kreditnog biroa i klijentu će biti teže da dobije novi zajam.

Zato je bolje odmah videti šta je najcelishodnije uraditi. Svaki dužnik treba da sam proceni svoje obaveze. Ukoliko je došao u situaciju da ne može da vraća celu ratu kredita, vreme je da sredi svoj kreditni portfolio. Većina banaka nudi zajam za refinansiranje u koji se mogu sabrati svi stari dugovi: krediti, minusi, obaveze po platnim karticama.

Prvo treba refinansirati najskuplje dugove – dozvoljena prekoračenja po tekućem računu i obaveze za kreditne kartice. Tu su kamate od 24 do 29 odsto na godišnjem nivou. Što se tiče drugih zajmova, oni dinarski se nude s kamatom već od 20 odsto pa i nižim.

Banke svoju ponudu sve ređe uslovljavaju prenosom zarade, mada se taj uslov nije izgubio, posebno kada se radi o specijalnim ponudama. Ne isplati se, piše Dnevnik, refinansirati kredit koji je već gotovo otplaćen ili gde je polovina otplate već prošla. Ali ako preti kašnjenje, onda je refinansiranje ipak bolja opcija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Stefan 20.10.2014 12:28

    kako bih ja moga uzeti kredit?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
refinansirajući krediti refinansirajući kredit krediti za refinansiranje kredit za refinansiranje zaduživanje zaduženost zaduženje prezaduženost klijenti banke klijent banke banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana