Zvanični kurs Evra za dan 13.05.21. :: 117.5697 rsd
Tekst objavljen: 22.04.2021 11:05        


Pandemija kovid19 poljuljala je rang listu najvećih svetskih ekonomija gurnuvši mnoge zemlje u najgoru ekonomsku recesiju u novijoj istoriji

Pandemija izmenila rang listu najjačih ekonomija sveta, jedna zemlja znatno pala

Sjedinjene Američke Države, Kina, Japan i Nemačka i dalje zauzimaju prva četiri mesta kao najveće svetske privrede, dok su pojedine ekonomije napredovale ili nazadovale na rang listi kao rezultat pandemije, a jedna zemlja je ispala iz prvih 10, pokazuje analiza CNBC-a urađena na osnovu ekonomskih projekcija MMF-a.

Američka TV stanica je poredila zemlje po nominalnom bruto domaćem proizvodu iz 2019. godine, izraženom u dolarima, sa procenama BDP-a za prošlu godinu iz izveštaja MMF-a pod nazivom "Svetski ekonomski izgledi".

Nominalni BDP procenjuje tržišnu vrednost svih gotovih proizvoda i usluga proizvedenih u jednoj ekonomiji za godinu dana, ali ne uzima u obzir kretanje inflacije i stoga može da preceni ili potceni stvarnu ekonomsku vrednost, napominje se u prilogu.

Sjedinjene Državesu zadržale lidersku poziciju na listi top 10 ekonomija sveta, pri čemu se njen nominalni BDP spustio lane na 20,9 biliona dolara sa 21,4 biliona prethodne godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Nasuprot tome,drugo plasirana Kina beleži rast nominalne vrednosti BDP-a na 14,7 biliona dolara prošle godine sa 14,3 biliona dolara godinu dana ranije.

Japan je ostao treća najveća svetska ekonomija u 2020. sa BDP-om procenjenim na pet biliona dolara (5,1 biliona dolara u 2019.), dok je na mestu broj četiri Nemačka čija je ekonomija zadržala vrednost od 3,8 biliona dolara.

Indija, peta najveća svetska privreda u 2019, pala je prošle godinena šesto mesto iza Ujedinjenog Kraljevstva, iako uporedni podaci pokazuju da je BDP obe zemlje pao sa nivoa od 2,8 biliona dolara pre dve godine na 2,7 biliona dolara lani.

Sedmu poziciju i dalje drži Francuska sa nominalnim iznosom BDP-a od skoro 2,6 biliona dolara (2,7 biliona dolara u 2019.), a osma je Italija sa vrednošću ekonomije od približno 1,9 biliona dolara (dva biliona dolara u 2019.).

Brazil, koji je 2019. bio deveta najveća globalna ekonomija, ispao je iz vodeće desetorke ustupivši mesto Kanadi, čija je prošlogodišnji BDP procenjen na 1,6 biliona dolara (1,7 biliona dolara prethodne godine), a na rang listu je kao 10. najmoćnija privreda sveta ušla Južna Koreja sa BDP-om od 1,6 biliona dolara u 2020. godini.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kretanje svetske ekonomije ekonomija svetska ekonomija pandemija ekonomske sile

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana