Tekst objavljen: 11.04.2018 11:28        


Kazneni poeni za odlazak u prevremenu penziju biće ukinuti najverovatnije u spetembru. Kako se saznaje, tada bi pred parlamentom trebalo da se nađu izmene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, među kojima bi bila i ova poslednja odredba. Posle gotovo četiri godine, konačno bi trebalo da prestane kažnjavanje najstarijih sugrađana koji nisuproslavili 65. rođendan pre nego što su napustili radno mesto.

Penzioneri se nadaju ukidanju penala

Potpredsednik Veća saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković kaže da oni su kao članovi Socijalno-ekonomskog saveta dobili plan rada Vlade i Ministarstva rada, a samim tim su upoznati i sa propisimi koje oni nameravaju u narednom periodu da predlože Skupštini.

- Radna grupa formirana u vreme prethodnog ministra za rad Aleksandra Vulina se više ne sastaje, a nova još nije formirana. Očekujemo da će veoma brzo biti razmatrana i pomenuta izmena zakona. Celu proceduru smo već jednom prešli prošle godine, od inicijative, podrške SES-a, ali i tadašnjeg premijera i sadašnjeg predsednika Aleksandra Vučića - kaže Vuković.

U sindikatu još nemaju nikakav pozitivan signal iz Vlade, ali pretpostavljaju da će održati reč datu penzionerima.- Predlog samostalaca da se penzioneru, kada napuni 65, a otišao je u penziju sa 62 godine starosti, ukinu penali samo ako je imao 40 godina staža. Nepravedno je da onaj ko je 40 godina uplaćivao doprinose sada nemapunu penziju - kaže sagovornik.

Dugo čekanje na izmene zakona u Ministarstvu rada pojašnjavaju čekanjem poslednje revizije aranžmana sa MMF, koja je završena. S druge strane, međutim, na ovaj način, država mesečno uštedi 1,7 milijardi dinara, što je na godišnjem nivou prilično veliki novac. Rešenja izmena i dopuna Zakona o PIO još nisu konkretno definisana, ali se očekuje dajedna izmena gotovo sigurno bude ukidanje kaznenih poena.

Većina penzijskih sistema u Evropi takođe poznaje instituciju kaznenih poena za prevremeni odlazak u penziju. Primera radi, u susednoj Hrvatskoj, samo je 19 odsto sadašnjih penzionera odradilo pun radni staž. Kod njih postoje penali za ranije napuštanje radnog mesta i na mesečnom nivou, oni iznose 0,1 odsto. Da podsetimo, srpskim penzionerima se za svaki mesec koji nedostaje do 65. godine oduzima 0,34 procenta od čeka, što kasimalno može biti i do 20,4 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
prevremeni odlazak u penziju budući penzioneri penali smanjenje penzija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana