Tekst objavljen: 04.08.2015 15:19        


U Grčkoj, u kojoj dominira gotovina a neprijavljene transakcije i dalje čine gotovo četvrtinu bruto domaćeg proizvoda (BDP), banke su izdale oko milion debitnih kartica otkako je tamošnja vlada na tri nedelje zatvorila banke i uvela kontrolu kapitala, javlja njujorška agencija "Blumberg".

Penzioneri u Grčkoj prešli na "plastični" novac

Vanredne mere, za koje su pojedini zvaničnici upozoravali da mogu podstaći "crno tržište", rezultirale su upravo suprotnim, ocenjuje njujorška agencija.

"Alpha banka je samo u julu izdala 220.000 kartica, što je više u odnosu na ukupan broj kartica izdatih prošle godine, jer su prvenstveno penzioneri shvatili da svom novcu mogu pristupiti preko bankomata", izjavio je generalni menadžer banke, Leonidas Kasumis.

Prema njegovim rečima, prihodi po osnovu korišćenja debitnih kartica na pumpama i supermarketima su se udvostručili uoči uvođenja kontrole kapitala.

"Kontrola kapitala je veliki okidač. Dobra je za trgovce, jer je kretanje gotovine ograničeno, dobro je za banke jer smanjuje njihove operativne troškove. Ali je svakako najbolja vest za privredu", naveo je Kasumis.

Ograničenja na kretanje kapitala su uvedena krajem juna, jer su banke imale problema sa manjkom novca i održavane su u životu pomoću sredstava Evropske centralne banke (ECB).

Grci trenutno mogu da podignu 420 evra nedeljno, a ne postoji ograničenje na potrošnju po osnovu debitinih kartica, pod uslovom da je transakcija obavljena u zemlji, navodi "Blumberg".

Najveća grčka banka, Nacionalna banka Grčke, izdala je preko 400.000 debitnih kartica u protekle dve nedelje, a broj aktivnih Viza (Visa) debitnih kartica u Grčkoj je više nego udvostručen u julu u odnosu na jun, prema tvrdnjama menadžera američke kartičarske kompanije Viza za Evropu, Nikosa Kabanopulosa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kartica visa kartice debitne kartice penzioneri banke Grčka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana