Tekst objavljen: 09.06.2014 13:30        


Kao građanin sam protiv toga da poreski obveznici svojim novcem zaležu za propuste u bankarskom sektoru, tim pre što kod nas finansijska stabilnost bankarskog sektora nije ugrožena. Naša država nema novca za to - kaže za Blic Zoran Petrović, predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke.

Petrović: Ne treba građani da plaćaju propuste banaka

On dodaje da formiranje posebnog fonda u koji bi se izmestili takozvani loši krediti može biti jedan od pristupa delimičnom rešavanju ovog problema.

- Podržavamo princip dobrovoljnosti učešća u fondu. Rajfajzen je konzervativna banka u pogledu upravljanja kreditnim rizicima i nismo spremni da plaćamo za nekog ko je donosio loše odluke. Nismo kreditirali niz problematičnih klijenata o kojima se dosta pisalo - naglašava on.

Na pitanje da li bi formiranje fonda imalo uticaja na smanjenje cena kredita, Petrović odgovara da se "troškovi kreditnih rizika neće smanjiti preko noći u uslovima visoke stope nezaposlenosti i značajnog broja preduzeća sa pogoršanim finansijskim indikatorima".

Predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke objašnjava da je za značajniji pad kamatnih stopa, uz stabilan kurs i inflaciju u planiranim okvirima, potreban i "bolji kreditni rejting zemlje, makroekonomska stabilnost u dužem periodu, smanjenje regulatornih zahvatanja, ali i efikasniji bankarski sektor".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zoran petrović rajfajzen banka Raiffeisen bank Raiffeisen banka banke bankarsko tržište bankarski sektor nenaplativi krediti nenaplativa potraživanja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana