Tekst objavljen: 26.10.2015 12:15        


Do polovine oktobra Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (RF PIO) podneto je 100 zahteva za povezivanje staža od pravnih lica, a sva sredstva za isplatu penzija i ostalih prinadležnosti, kao i sredstva za povezivanje staža obezbeđena su, kažu u tom fondu.

PIO:Podneto 100 zahteva za povezivanje staža, novca ima

Od ukupno 100 zahteva, 76 se odnosi na preduzeća u stečaju (za 4.409 radnika), 22 na subjekte privatizacije (za 442 radnika) i dva na preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom (za četiri radnika). U Fondu PIO Tanjugu je rečeno da je do sada staž povezalo 201 lice u ukupnom trajanju staža od 706 godina, sedam meseci i 15 dana.

Direktorka Fonda PIO Dragana Kalinović rekla je ranije da su svi zaposleni koji su radili u preduzećima i otišli u penziju a sami sebi uplaćivali staž takođe obuhvaćeni zaključkom vlade o povezivanju staža ali pod uslovom da nisu uputili tužbe ili preko suda tražili svoja potraživanja iz radnog odnosa.

Njima će, kako je kazala, ta sredstva biti refundirana. Međutim, još uvek nije poznato koliko njih može da ostvari to pravo."U evidenciji Fonda se vode podaci o podnetim zahtevima za povezivanje staža i broju lica za koja su ti zahtevi podneti, kao i o broju onih koji su ostvarili to pravo, a podaci o broju lica koja su ostvarila pravo na povezivanje staža a prethodno su ostvarila pravo na penziju na osnovu uplate iz sopstvenih sredstava Fond će imati tek kada se završi postupak povezivanja staža", kažu u Fondu.

Povodom spekulacija o tome da je Fond pred bankrotom, u toj instituciji ističu da su te tvrdnje potpuno netačne.

"Fond PIO nije pred bankrotom, a sva sredstva za isplatu penzija i ostalih prinadležnosti, kao i sredstva za povezivanje staža obezbeđena su i predviđena finansijskim planom za ovu godinu", poručuju iz Fonda.

Kalinović je ranije rekla da sredstva postoje i poručila "da se ni slučajno ne može govoriti da fondu preti kolaps ili bankrot". "Fondu čak ne preti ni nemogućnost da redovno isplaćuje sve svoje prinadležnosti od penzija do ostalih naknada", rekla je. Povezivanje staža biće omogućeno isključivo sredstvima PIO fonda delom iz prihoda, delom iz dotacija i u okviru su finansijskog plana namenjenog za ovu godinu, a da se ne uzima nijedan dinar dodatnih sredstva, objasnila je ona.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je ranije da će do kraja godine 13.000 radnika moći da poveže staž u skladu sa uredbom vlade kojom je to regulisano i da novca za te namene ima sasvim dovoljno.

"To nije razlog da građani žure, ali to mogu da učine do kraja godine i ja ih pozivam da ostvare to pravo", rekao je Vulin. Ministar je rekao da novca u Fondu PIO ima sasvim dovoljno i da će Fond iz sopstvenih sredstava, bez rebalansa i bez povlačenja novca iz budžetske rezerve, isplatiti sve troškove za povezivanje radnog staža za 13.000 radnika.

Vulin je naveo podatak da je od 7. decembra kada je doneta uredba o zabrani novog zapošljavanja u javnom sektoru broj zaposlenih u tom sektoru smanjen za 4,6 odsto, a da je u realnom sektoru taj broj porastao za više od pet odsto, tačnije za 56.000 ljudi.

Kako je kazao, zato je PIO fond za dotacije za penzije iz budžeta povukao 9,9 milijardi dinara manje. Vulin je takođe ranije rekao da PIO fond beleži sve bolje rezultate.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
penzija povezivanje radnog sraža radni staž PIO fond penziono osiguranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana