Tekst objavljen: 15.05.2016 14:24        


U oblasti posredovanja u prometu i zakupu nepokretnosti smanjena je siva ekonomija, podignut kvalitet usluga, povećana sigurnost potrošača i došlo je do rasta prihoda države, poručeno je danas sa sednice Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Srbije i Udruženja Klaster nekretnine. 

PKS: Smanjena siva ekonomija na tržištu nekretnina

Povodom druge godine obeležavanja Dana posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti Srbije, potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić je izjavio da je Komora uvek spremna da podrži privredne subjekte.

"Uredili smo ovu oblast i sada imamo zakon koji je u skladu sa evropskim standardima", rekao je Miletić.
Efekti novog zakona su, kako je istakao, suzbijanje sive ekonomije, veća sigurnost potrošača i povećanje prihoda države.

Predsednik Upravnog odbora Klaster nekretnina Nenad Đorđević izjavio je Tanjugu da trenutno postoji oko 650 posrednika (privrednih društava i preduzetnika) koji su upisani u registar posrednika, koji vodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

"Preko 1.700 agenata je položilo stručni ispit, povećan je kvalitet usluga koje posrednici pružaju i uvećana je zaštita potrošačkih prava", naveo je Đorđević.

U celom ovom procesu, dodao je, država povećava naplatu poreza, doprinosa, i smanjuje rad na crno koji je u ovoj oblasti, kako je istakao, bio dosta izražen.

Prema njegovim rečima, za šest godina od osnivanja Klastera, postignuti su veliki rezultati za tu branšu u saradnji sa resornim ministarstvom, uključujući i donošenje Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti kojim je ova oblast uređena.

"Uspeli smo da donesemo podzakonska akta kojim je počeo stručni ispit, osnovan je registar u koji su upisani svi posrednici i agenti i donesen je Pravilnik o poslovnom prostoru i opremi", predočava Đorđević.
Grupacija posrednika u prometu nepokretnosti Srbije, koja deluje pri Udruženju za trgovinu PKS, do sada je brojala 123 člana, a na današnjoj sednici primljeno je još 17 novih članova, čime je njihov ukupan broj porastao na 150.

Željko Stojanović iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija je rekao da je Udruženje Klaster nekretnine prešlo dug put i da je dosta toga postignuto, ali da smo u poređenju sa ostatkom sveta i dalje na početku.

"Veliki izazovi su pred nama i stalno učenje uz rad", poručio je Stojanović.
On se, takođe, osvrnuo na slabo interesovanje agenata za stručno savetovanje, navodeći da je malo agenata svesno toga da treba da se usavršava, zbog čega bi ministarstvo, kako je rekao, moglo doneti zakonsku obavezu za usavršavanje agenata.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Vesna Kovač je naglasila da je povećan obim poslovanja legalnih posrednika, da je došlo do smanjenja nelegalnih, "divljih" agenata i da je ostvareno povezivanje domaćih sa svetskim posrednicima.

Predsednik Grupacije posrednika Damir Borić je apelovao na posrednike da se prilagode tržišnim uslovima, navodeći da su u Grupaciju prošle godine primljena 43 nova člana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
siva ekonomija promet na berzi Privredna komora Srbije PKS

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana