Tekst objavljen: 13.01.2022 16:25        


Na Svetskoj izložbi "Ekspo 2020 Dubai" u Paviljonu Srbije, studenti Fakulteta organizacionaih nauka (FON) predstavili su Šumadiju kroz projekat Topola "Work from Home" Hub, a promocija je privukla veliki broj turističkih poslenika iz različitih država, kao i predstavnika IT sveta, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS)

PKS: "Šumadija je nova destinacija za digitalne nomade"


Šumadija je, kako je navedeno, prepoznata kao nova destinacija za digitalne nomade i region koji ima bogatu turističku ponudu, što potvrđuje i sve više svetskih putnika, zainteresovanih da se upoznaju sa tom destinacijom koja nudi „odlične uslove za rad i odmor“.

„Želeli smo da predstavimo Šumadiju i Topolu kao mesta bogate istorije i kulture ljudima koji u novim okolnostima, zbog pandemije, dosta rade od kuće ili vole da provode vreme u prirodi i iskuse nešto novo. Promovisali smo moderne habove i prostore za rad, ali i nova iskustva koja turistički potencijal ovog regiona nudi“, rekao je potpredsednik za eksterne odnose Case Study kluba na FON-u Nikola Bunjević.

Sekretar Udruženja za turizam PKS Tijana Maljković ocenila je da je Svetska izložba bila prilika da turistička industrija, koja ne spada u osnovne životne troškove i potrebe, već se na neki način smatra luksuzom, objasni kroz mnoge projekcije i na raznim jezicima.

Ona je podsetila da su u Paviljonu Srbije i Poslovnom habu, u organizaciji PKS, predstavnici turističke privrede iz Srbije imali uspešne poslovne razgovore sa kompanijama iz više od 20 zemalja sa pet kontinenata, među kojima su Malezija, Oman, Mađarska, Zimbabve, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Argentina i druge, i da su srpskim privrednicima predstavljene turističke ponude egzotičnih zemalja, kao i da je potpisan Protokol o saradnji hotelskih asocijacija Balkana.

Navedeno je i da se razgovaralo o mogućoj saradnji i zajedničkim projektima u promociji i organizaciji sajamskih manifestacija, zimskog i letnjeg turizma, ali i o korišćenju softvera i drugih pametnih rešenja koja mogu imati primenu u sektoru turizma i mobilnosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"Zajedno sa kolegama iz Kongresnog biroa Srbije i Centra Sava imali smo sastanak sa predstavnicima Svetskog trgovinskog centra i Kongresnog biroa Dubaija o promociji sajamskih manifestacija, transferu znanja, kao i o zajedničkim inicijativama u međunarodnim asocijacijama iz kongresnog biznisa", istakao je izvršni direktor za kongresne aktivnosti Novosadskog sajma Andrea Knezi.

Ona je izjavila da je fokus bio i na uspostavljanju saradnje Sajma poljoprivrede u Novom Sadu i Galfud sajma u Dubaiju, kao i da očekuje i potpisivanje protokola ove dve organizacije.

U saopštenju je istaknuto i da je nastup srpske privrede na Svetskoj izložbi za predstavnike hotela iz Srbije bila mogućnost da istraže tržište i da se povežu sa partnerima iz UAE i drugih zemalja.

Generalni direktor hotela Radisson u Beogradu Roberto Stojko ocenio je da turiste iz Emirata sve više interesuje Beograd kao destinacija.

"Turoperatori sa kojima smo razgovarali o saradnji veoma su zainteresovani za dovođenje gostiju, a posebno za organizacije tura koje bi uključile više gradova poput Beograda, Novog Sada, ali i obilazak prirodnih lepota Srbije", izjavio je on.

Tokom bilateralnih susreta u Paviljonu Srbije predstavile su se i kompanije IT industrije sa inovativnim aplikacijama koje imaju primenu u hotelskoj i turističkoj industriji, među kojima je srpski startup Wmenu, koji je predstavio beskontaktnu ekološku platformu za hotele.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
digitalni nomadi šumadija Privredna komora Srbije turizam

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana