Tekst objavljen: 21.07.2014 9:00        


Tekući računi su kod nas najpopularniji bankarski proizvod: ne samo što je raspolaganjem s onim što se ima na računu lakše, već se može trošiti i ono što se nema. Dozvoljeni minus odavno je stekao pravo građanstva i mnoge porodice baš zahvaljujući ovoj skupoj pozajmici uspevaju da sastave kraj s krajem.

Plaćajte na vreme: Nedozvoljeni minus papreno košta

U Srbiji je zaključno s prošlim mesecom bilo 6.730.341 tekućih računa, a koristilo ih je 4.629.567 klijenata banaka, piše Dnevnik. Mogli su da potroše osim onoga što imaju u plusu i 46,44 milijarde dinara dozvoljenog prekoračenja. Ova suma nije bila dovoljna, pa je Kreditni biro Udruženja banaka Srbije zabaležio da je 262.587 računa bilo u docnji.

Kako je u svetu i u okruženju? Znamo da su kamate u Hrvatskoj upola niže nego kod nas. Isto važi za minus. U Splitskoj banci je 15 odsto, a jedan od klijenata napisao je protestno pismo žaleći se da je to premnogo. Drugi mu zavide jer je crvena kamata 18 odsto. U Nemačkoj je kamata na dozvoljeni minus osam dosto, a dvostruko veća na nedozvoljeni. Ali, s obzirom na standard u toj zemlji nema mnogo onih kojima su plata, plus dozvoljeno prekoračenje prekratki, piše Dnevnik. S dozvoljenim minusom najjeftinije je živeti u Luksembrugu – tamo je stopa oko tri odsto godišnje, oprilike kao ovde mesečno.
To znači da su njihovi vlasnici koristili novac koji im banka nije odobrila i to duže od 60 dana. Drugim rečima van odobrenja banaka u Srbiji je bilo preko kartica, keša ili čekova oko 4,5 milijarde dinara.

Da li su ovi nesavesni klijenti lakomisleni ili nisu imali drugo rešenje, teško je reći. Verovatno ima više razloga, ali za sve njih jedno je zajedničko: podatak o kašnjenju biće registrovan kod Kreditnog biroa i klijent dobija negativnu istoriju, što mu neće baš pomoći kod uzimanja zajma.

Druga strana ove priče takođe nije dobra – nedozvoljeni minus papreno košta. Siromašniji klijenti i oni lake ruke kada biraju banku treba da uzmu u obzir i ovaj podatak: kada otvaraju račun, recimo, u Rajfajzen banci, to je 48 odsto, a u dozvoljenoj zoni je 34,8. na godišnjem nivou.

Dušan Uzelac sa sajta Kamatica savetuje klijente da dobro pogledaju sve podatke o korišćenju računa. Niže kamate za obe vrste pozajmica po računu nude banke koje nemaju veliki udeo na tržištu. Trude se da i tako privuku klijente.

Što se tiče pada kamata na minuse ako stope na kredite ubuduće krenu naniže – i ove će, piše Dnevnik.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    dragica 06.03.2015 13:29

    MOJ SIN JE KORISTIO KOD KOMERCIJALNE BANKE DOZVOLJENI MINUS, ALI POŠTO JE ZAPAO U FINANSIJSKE PROBLEME NIJE VRATIO DUG I ZAPAO JE U KATEGORIJU NEDOZVOLJENIG MINUSA.
    DOBIO JE OPOMENU PRED TUŽBU DA ĆE MU OBRAČUNAVATI NA TAJ IZNOS KAMATU 42,20 %.
    U MEĐUVREMENU JE OTIŠAO U INOSTRANSTVO DA TAMO TRAŽI POSAO, ALI I TAMO TEŠKO IDE.
    TUŽBA JE POKRENUTA I DUG SVE VIŠE RASTE .KAKO SE PONAŠATI U OVOJ SITUACIJI , DA LI BANKA IMA PRAVO NA TAKO VISOKU KAMATU .
    ŠTA MI PREDLAŽATE .

  2. User image
    Kamatica 06.03.2015 14:57

    Vaš sin bi trebalo da se obrati matičnoj ekspozituri banke i da proba da nađe najbolje rešenje u otplati duga. U što kraćem roku jer iznos kamate raste svaki dan.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dozvoljeni minus kamate na minus nedozvoljeni minus banke klijent banke klijenti banke dušan uzelac kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana