Zvanični kurs Evra za dan 28.10.20. :: 117.5904 rsd
Tekst objavljen: 22.08.2016 15:55        


Obaveza vlasnika nekretnina koji povremeno izdaju stanove. Komšije mogu da ih cinkare na portalu "Poreski alarm". 

Plaćaju porez i oni koji izdaju stan na dan

Obavezu da prijavljuju prihode od izdavanja stanova nemaju samo stanodavci koji rentiraju nekretnine na mesečnom nivou, već ovo pravilo važi i za vlasnike apartmana koji ih izdaju na dan. I njih komšije mogu da cinkare preko portala "Poreski alarm" ukoliko ne izmiruju svoje obaveze. Razlika je u tome što oni koji dnevno iznajmljuju stanove sami prijavljuju koliki su prihod imali tokom prethodnog meseca, dok stanodavci svaka tri meseca podnose ugovor o zakupu sa podstanarom.

Prijava je poreznicima osnov za kontrolu da li je prijavljen svaki dinar.

Građani koji izdaju sopstvene nekretnine drugim licima na dan u obavezi su da podnesu poresku prijavu o obračunatom porezu samooporezivanjem i pripadajućim doprinosima - objašnjavaju u Poreskoj upravi.

Poreska prijava podnosi se nadležnoj filijali prema mestu prebivališta u roku od 30 dana od dana ostvarivanja prihoda. Prijave se mogu podneti i elektronski. Stopa poreza na ove prihode iznosi 20 odsto.Zarada od rentiranja stana na dan postala je unosan biznis, naročito u Beogradu. Strancima se više isplati da zakupe apartman za 30 do 70 evra u koji može da stane i po četvoro ljudi nego da plaćaju isto toliko po osobi u hotelima. Ponuda ovih stanova je raznolika, a cena zavisi od broja soba i lokacije.

Najčešće su to luksuzni stanovi u centru, na Vračaru, kao i na Novom Beogradu... Samo jedna agencija za ovu vrstu izdavanja nekretnina u ponudi ima više od 500 apartmana.Na fotografijama stanovi izgledaju kao iz časopisa, a uz njih je navedeno da su u cenu iznajmljivanja uključeni čišćenje, Infostan, lokalni telefonski razgovori, internet i kablovska TV.- Vlasnici ovih stanova mnogo više ulažu u njih nego stanodavici koji nekretnine izdaju na mesečnom nivou, jer su apartmani kompletno opremljeni - kažu u jednoj agenciji. - Izdavanje na dan se mnogo više isplati pod uslovom da su stanovi popunjeni tokom celog meseca. Njihovi vlasnici mogu zaraditi i više od 1.000 evra.


U sistemu Poreske uprave postavljene su automatske kontrole pravilnosti obračunatog poreza u skladu sa odredbama zakona, a način obračuna zavisi od šifre vrste prihoda koju obveznik upisuje u poresku prijavu - kažu u PU. - Kod ovog prihoda se obavlja samooporezivanje podnošenjem poreske prijave, ukoliko PU proceni da je iskazan netačan podatak pokreće se postupak poreske kontrole.

1 komentar

  1. User image
    Irena 29.08.2016 15:19

    KAd izdajete stan na dan, imate mnogo veće izdatke nego kada ga izdajete na duži period. Gost u takvom stanju treba da se oseća kao u hotelskom apartmanu. Vi obezbeđujete čišćenje, menjate i perete posteljinu, peškire, plačate račune, gosta dočekujete sa voćem,bocom ulja, sirćetom, solju, biberom, šećerom, frižiderom u kome ima soka, vode (gazirane i negazirane), mleka... Čeka ga i prašak sa sudove, šampon, kupka za tuširanje... Da li će se ti troškovi priznavati prilikom izračunavanja poreza? Lako je tresnuti ("takvi stanodavci zarede i po 1000 evra mesečno") i ostati živ....

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Beograd građani izdavanje stanova stanovi nekretnine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana