Zvanični kurs Evra za dan 16.06.21. :: 117.5626 rsd
Tekst objavljen: 30.09.2019 11:55        


Plaćanje gotovinom polako, ali sigurno odlazi u istoriju iz više razloga, a jedan od njih je što usporava ekonomske aktivnosti, piše "Pobjeda". Iz Ministarstva finansija Crne Gore su, odgovarajući na pitanje podgoričkog lista da li i Crna Gora treba da sledi primer Severne Makedonije, koja je nedavno ograničila plaćanje u kešu do 500 evra, kazali da do sada nisu imali inicijativu za ograničavanje, odnosno limitiranje transakcija u gotovini.

Plaćanje kešom odlazi u istoriju: Ograničili plaćanje gotovinom

Generalni sekretar Udruženja banaka (UBCG) Bratislav Pejaković, je rekao da se treba pripremiti na trend da će gotovina polagano iščezavati, jer države u tom delu imaju vrlo ograničene mogućnosti praćenja novčanog prometa.

"Severna Makedonija je unela ograničenje u Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma. Umesto keša, kupci robe i usluga u vrednosti većoj od 500 evra mogu da koriste isključivo kartice i plaćanje preko računa u bankama", naveo je Pejaković. Obrazloženje te odluke je u smanjenju sive ekonomije.

Pejaković je saopštio da Crna Gora praktikuje sva pozitivna iskustva, što ne znači da treba da uvodi jača ograničenja od onih koja važe u EU. Profesor na Fakultetu za menadžment Vasilije Kostić, smatra da se savremeni platni promet nepovratno kreće u pravcu istiskivanja gotovine.

To je, kako je rekao, i intencija EU, odnosno njenih organa. "Smatram da je od samih nastojanja da se gotovina isključi iz platnog prometa važnija prirodna tendencija sistema da se kreće u tom pravcu – dakle evolutivna promena naspram konstruktivne promene", kazao je Kostić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Savremeni platni promet prati dinamičnu promenu u odvijanju ekonomskih aktivnosti, ubrzanih do neverovatnih granica mogućnostima informacionih i telekomunikacionih tehnologija.

"Stoga svako usporavanje, a to izaziva plaćanje gotovinom, mora da bude zamenjeno bezgotovinskim – elektronskim načinom plaćanja. Ipak, potreba za kešom i plaćanjem u kešu još ima svoje razloge, pa će tako neko vreme funkcionisati", saopštio je Kostić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
EU platni promet transakcija keš gotovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana