Tekst objavljen: 04.11.2021 12:20        


Predloženim izmenama Zakona o porezu na imovinu i prenos apsolutnih prava, koje je Vlada juče usvojila, pojednostaviće se procedura plaćanja poreza prilikom prodaje vozila

Plaćanje poreza prilikom prodaje auta će od sada biti jednostavnije


Kako se navodi u obrazloženju Vlade, ovim rešenjem će se porez na taj prenos utvrđivati samooporezivanjem, što će svesti na minimum vreme neophodno za ispunjenje tih obaveza, kao i za promenu saobraćajne dozvole.

„Propisani su i jasni kriterijumi na osnovu kojih obveznici mogu da utvrde tačnu visinu poreza pre zaključenja ugovora o prenosu prava svojine na vozilu“.

Od 1. januara biće smanjen porez na upotrebu vozila stara od 5 do 20 godina zapremine motora preko 2000 kubika.Odluka koja treba da bude usvojena na sednici Vlade Srbij u četvrtak, donosi smanjenje troškova registracije za starije automiobile veće kubikaže. Kako saznajemo, troškovi registracije motornih vozila od 5 do 8 godina starosti biće umanjeni za 25 odsto, umesto dosadašnjih 15 odsto. Što se tiče vozila od 8 do 10 godina starosti, troškovi će biti umanjeni za 40 odsto, u odnosu na dosadašnjih 25 procenata, dok će za vozila od 10 do 20 godina starosti porez na upotrebu biti smanjen za 65 procenata u odnosu na dosadašnjih 40.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Primera radi, registracija automobila sa motorom zapremine preko 3000 kubika od 10 do 20 godina starosti sada će iznositi 85.389 dinara u odnosu na dosadašnjih 146.382 dinara. Za vozila preko 20 godina starosti nema dodatnog smanjenja, jer je već porez za ove automobile smanjen za 80 odsto.

Najveće benefite ove promene osetiće kupci i vozači nešto starijih vozila velike kubikaže, a ova vrsta automobila je ujedno i jedan od većih zagađivača, pa se postavlja pitanje na koji način će ova promena uticati na zagađenje životne sredine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jednostavnije plaćanja poreza plaćanje poreza prilikom prodaje vozila kupovina auta plaćanje poreza pojednostavljena procedura Vlada Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana