EUR 117,56 USD 108,34 CHF 110,56

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 26.02.20. :: 117.5518 rsd

Tekst objavljen: 04.05.2018 9:21        


Leto se polako približava pa pitanje kako obezbediti novac za godišnji odmor postaje sve aktuelnije. Za izbor željene destinacije najpresudniji je finansijski momenat te stoga ukoliko nemate novca rešenje može biti uzimanje kredita od banke. Ako ste odlučili da ove godine letujete na kredit, i ukoliko vam seto čini kao jedina opcija, ispred sebe imate dve mogućnosti: keš kredit ili namenski turistički kredit.

Planirate da letujete na kredit? Obratite pažnju ...

Mali broj banaka u Srbiji nudi namenske turističke kredite. Ove kredite banke odobravaju kao posebne turističke zajmove, dok se kamate, u zavisnosti od valute kreću od 14 do 20 posto godišnje. Mana ovih namenskih turističkih kredita jeste da njime jedino možete platiti fakturu koja pokriva cenu aranžmana, dok se za troškove na putu morate sami snaći. Za razliku od namenskog turističkog kredita, keš kredit je jednostavniji. Ukoliko uzmete keš kredit sa novcem možete da raspolažete kako hoćete i niko vas neće pitati za koje namene uzimate pozajmicu. Ovde pare ležu direktno na vaš račun i ono što planirate možete kupiti gde hoćete i kada hoćete.

Međutim, bez obzira da li se odlučite za namenski turistički kredit ili keš kredit, letovanje na kredit otvara veliki broj pitanja kojih morate biti svesni ukoliko se odluče na ovaj korak.

Kredit može skupo da vas košta

Ukoliko ste odlučili da letujete na kredit, bez obzira da li planirate da uzmete keš kredit ili namenski turistički kredit, morate imati u vidu da vas ne isplanirano zaduženje može skupo koštati na šta upozorava Dušan Uzelac sa portala Kamatica. - Cena se plaća u teškoćama prilikom otplate kada građani mogu da zažale što su uopšte i uzimali kredit. Ukoliko se kredit lepo isplanira, on može lepo da nas služi. Kada kažem isplanira mislim i na momenat kada će da se uzme ali i na ceo otplatni period kada i kako će da se otplaćuje – kaže Dušan Uzelac za portal SrbijaDanas.com.

Iz Udruženja bankarskih klijenata – Efektiva, kažu da pored uzimanja kredita postoji jedan bolji način za odlazak na letovanje a to je štednja.

- Pretpostavka je da se kredit za letovanje uzima na rok do 12 meseci (do sledećeg letovanja). U tom smislu bi to značilo da korisnik prvo letuje a onda plaća užitak, umesto da prvo skupi tih 12 rata, pa onda uplati letovanje, čime sebi štedi kamatu, koja nije zanemarljiva. Nisu to veliki krediti, ne mogu preterano skupo da koštaju, ali svakako postoji bolji način da se prištedi za letovanje – kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih klijenata.


Obazrivost nije na odmet

Ipak, ako se odlučite da uzmete kredit za letovanje morate biti obazrivi. Iz Udruženja Efektiva rekli su nam da kod uzimanja kredita za letovanje nema specijalnih zamki.- Treba proveriti kamatu, dodatne troškove ako ih ima, i tražiti od banke nacrt ugovora iz kog se sve to vidi, pre potpisivanja. To je kredit kao i svaki drugi, sem što se direktno uplaćuje na račun turističke agencije – savetuju iz Udruženja bankarskih klijenata.


Keš kredit ili namenski turistički kredit

Ukoliko se dvoumite između keš kredita ili namenskog kredita za letovanje iz Udruženja Efektiva kažu da je keš kredit bez namene skuplji, u smislu veće kamate.- Uvek su namenski krediti jeftiniji, tako da ako postoji ta dilema, bolje je namenski se zadužiti – savetuje Dejan Gavrilović.


Štednja kao najpametnija opcija

Sigurno najpametnija opcija, mnogo inteligentnija od zaduživanja i uzimanja kredita kod banaka, jeste štednja. Na ovo građane savetuje i Dejan Gavrilovićiz Efektive.- Pristalica sam toga da je bolje štedeti pa onda kupiti ili platiti šta je potrebno, nego obrnuto, platiti kreditom pa onda otplaćivati. Korisnik koji nije siguran da ne može da prištedi, treba da shvati da verovatno neće biti u mogućnosti da plaća ni ratu kredita - kažu iz Udruženja bankarskih klijenata. Ukoliko ste leto 2018. već isplanirali da platite kreditnom karticom ili ste već uzeli keš kredit, možda bi o štednji, kao najpametnijoj opciji, mogli da razmislite kada budete planirali letovanje sledeće godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
letovanje novac cena kredita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana