Zvanični kurs Evra za dan 25.01.21. :: 117.5918 rsd
Tekst objavljen: 28.09.2017 11:31        


Najstariji građani i javni sektor od nove godine mogu da očekuju značajne povišice. Prosečna penzija veća za 1.141 dinar, a zarade za 4.000 do 5.000 u zavisnosti od delatnosti.

Plate veće 10, a penzije 5 odsto

Plate zaposlenih u javnom sektoru biće povećane od 1. januara 2018. godine za 10 odsto. Od Nove godine i iznosi na penzionim čekovima će biti veći za pet odsto, saznaju "Novosti" u Vladi Srbije.

POLICIJA

Predsednik Srbije je istakao i da će do kraja godine biti jednokratne uplate za penzionere, za pripadnike BIA i policije.

To će prosečnu penziju od 23.822 dinara da podigne za 1.141 dinar, a platu u javnom sektoru za 4.000 do 5.000 dinara u proseku, u zavisnosti od delatnosti. Pre toga će svi penzioneri, njih oko 1,7 miliona, u novembru, dobiti jednokratnu pomoć od po 5.000 dinara.

Za jednokratnu pomoć penzionerima, Vlada će morati da obezbedi nešto više od 8,5 milijardi dinara. Prve računice pokazuju da će pet odsto veće penzije doneti godišnji trošak budžetu od oko 25 milijardi dinara, dok će za plate biti potrebno dodatnih oko 40 milijardi dinara tokom 2018. godine. Međutim, s obzirom na to da će porast plata da dovede i do porasta obaveznih doprinosa koji se uplaćuju u budžet, konačan trošak za državnu kasu, kada je reč o zaradama u javnom sektoru, biće takođe oko 25 milijardi dinara.

Da će povećanje plata i penzija biti značajno u sredu je potvrdio i ministar finansija Dušan Vujović. On, međutim, nije želeo da iznosi bilo kakve detalje, najavljujući da će krajem oktobra biti zvanično objavljene i konkretne cifre ovih povećanja.
UPLATA SVIMA

Penzioneri su krajem prošle godine dobili jednokratno 5.000 dinara. Oni sa prebivalištem u Srbiji svoj novac dobili su 23. novembra, a oni koji žive van zemlje sledovanje su primili 19. decembra, u deviznoj protivvrednosti. Povećanje penzija od 1,5 odsto stiglo je već početkom ove godine. Lanjsku jednokratnu pomoć dobili su svi penzioneri, što se očekuje i sada. Pre toga, na takva dodatna primanja mogli su da računaju samo domaći penzioneri ili samo oni sa penzijom do određenog iznosa, to jest nisu je dobijali korisnici sa većim iznosima na čeku.


- Očekujemo da ćemo tokom sastanka u Vašingtonu, na marginama godišnje skupštine i sigurno prvih dana nastavka njihove zvanične posete Beogradu 26. oktobra, imati konkretna predložena rešenja, koja će zatim biti uključena i u realizaciju u ovoj godini i u budžetu za narednu godinu - istakao je Vujović.

U Vladi Srbije naglašavaju da se merama fiskalne konsolidacije došlo do viška novca u budžetu koji će biti iskorišćen upravo da se pomogne najstarijim sugrađanima koji su do sada podneli najveći teret državne štednje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u gostovanju na RTS-u najavio da će naredne godine penzioneri imati znatno veće penzije, a da će prosečna plata biti 445 evra. On je rekao i da su procenti poznati, ali da će ih na 100 dana Vlade izneti premijerka Ana Brnabić.
Za penzije se danas iz budžeta izdvaja 37 odsto, što je rezultat povećanja zaposlenosti, dok je u iste svrhe pre nekoliko godina iz državne kase stizalo čak 20 procenata više.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

 1. User image
  pera 28.09.2017 15:50

  Opet penzioneri gradjani drugog reda.
  Udri tamo gde nema snage za borbu,jel to Krkobabićevo
  obećanje,Penzije prate plate.Interesi su čudo ako treba I tata ima da ide
  samo meni da je dobro.Gospodo penzioneri zašto pristajete na Vučićevo zamajavanje?Jeli moguće da se toliko
  izlapelo, da se daje podrška čoveku koji vas pravi gradjanima drugog reda.!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
veće penzije povećanje penzija u 2017 plate i penzije povećaanje plata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana