Tekst objavljen: 21.04.2015 16:49        


Na osnovu odluka privatnih izvršitelja, isplata dela penzije obustavljena je kod 14.662 penzionera, podaci su Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond).

Počela prinudna naplata potraživanja od penzionera

Reagujući na ovaj podatak, zamenica predsednika Komore izvršitelja Svetlana Manić istakla je da je u pitanju blokada dela penzije kod manje od jedan odsto ukupnog broja penzionera.

"Mi smo se bavili jednom malom statistikom. U Srbiji živi milion i 722.000 penzionera i ako uzmete ove podatke PIO fonda, oko 14.000 predmeta izvršenja, ispada da je to 0,85 odsto. To je onaj podatak da su penzioneri najuredniji u izmirenju svojih obaveza", rekla je za agenciju Beta Svetlana Manić.

Prema njenim rečima, izvršitelji postupaju strogo u skladu sa Zakonom o obezbeđenju i izvršenju, po kome može da se blokira do dve trećine penzije, odnosno do polovine minimalne penzije.

"Reč je o predmetima gde je utvrđeno potraživanje i gde su se stekli uslovi za prinudno sprovođenje, odnosno prinudnu naplatu tih potraživanja", rekla je ona.

Svetlana Manić je dodala da su u takvim slučajevima, penzioneri saglasni da im deo duga automatski skida PIO fond, jer "im je tako jednostavnije, jer ne moraju da idu u poštu".

"Slažem se da sa ljudske strane nije prijatno kada sa jedne male penzije, u niskom iznosu treba da skinete određeni deo, ali izvršitelji prihvataju, kada se izvršni dužnik javi, da ta lica izmiruju svoja potraživanja i u manjem iznosu nego što bi se to skidalo sa penzije", rekla je ona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
penzioneri prinudna naplata kredita PIO fond

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana